Skip to content

Sud donio odluku: Kurtaj koji je ranio Stefana i Miloša ostaje u pritvoru mjesec dana

Osnovni sud u Uroševcu odredio je mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana Azemu Kurtaju, prenosi Koha.

U saopštenju Suda se navodi da je sudija za prethodni postupak Odjeljenja za teška krivična djela ocijenio da postoji sumnja da je u jednom selu opštine Štrpce namjerno pokušao da liši oštećenog M.S. i S.S. njihovih života.

– Kada je svojim automobilom stigao na ulaz u selo, primijetio je neke građane na kraju puta i da bi ih otjerao, zatrubio je. Ne mogavši ​​dalje, zaustavio je auto i nakon verbalne svađe izvadio je revolver i dva puta pucao nanijevši tjelesne povrede dječaku i mladiću. Oni su prvo upućeni u Dom zdravlja u Štrpcu, a potom u bolnicu u Gračanici – navodi se u saopštenju Suda.

Također, poznato je da je, suprotno zakonu o oružju na Kosovu, osumnjičeni koristio oružje sa dozvolom.

Advokat Azema Kurtaja je danas tokom sudskog saslušanja rekao da je njegov klijent na 11-godišnjeg Stefana i 21-godišnjeg Miloša pucao u samοodbrani.

“U petak, dok je moj branjenik išao s prijateljem na ručak u Brezovicu, na putu im se zaustavila gomila građana koji su tulumarili na ulici i koji su mom branjeniku blokirali automobil te smo na taj način neočekivano napali jakim alatima, konkretno palicama”, kazao je advokat Azema Kurtija, Naim Ferati.

“Zatečen u takvim okolnostima, a osjećajući se ugroženim ozbiljnim napadom mase ljudi, u namjeri da ode odatle, izvadio je revolver i, držeći ga u niskom položaju i ne uperen ni u koga, prvo je pucao u zemlju, pa u zrak”, dodao je advokat.

Ferati je rekao da je, kada je saznao da ima ozlijeđenih, obavijestio svoju obitelj, ali i policiju Kosova.

“Moj branjenik nije imao namjeru pucati ili ozlijediti bilo kojeg građanina, već se cijeli događaj odvijao u samoobrani. Ovu ocjenu obrane potvrđuje i majka ozlijeđenog 11-godišnjaka gđa. Zorica Stojanović koja je u izjavi dostavljenoj medijima na srpskom jeziku rekla da “nije pucano u njih, nego u asfalt”, rekao je advokat Ferati, piše Koha.