Skip to content

Sumnjivi balon viđen iznad Rumunije, ali ga piloti nisu mogli pronaći

Pored današnjeg potresa u Rumuniji, još jedan detalj izazvao je pažnju, odnosno nekoliko sati prije nego što se dogodio potres: na nebu Rumunije viđen je navodno špijunski balon.

Tačnije, sustav zračnog motrenja Ratnog zrakoplovstva u Rumuniji otkrio je malu zračnu metu koja se kretala na visini od 11.000 metara u nacionalnom zračnom prostoru. Ne zna se, međutim, kojeg je tačno porijekla, ali vlasti tvrde da je najvjerovatnije riječ o meteorološkom balonu.

Ova meta je imala karakteristike meteorološkog balona“, izjavio je glasnogovornik Ministarstva nacionalne obrane, general Constantin Spînu.

Vojni avioni intervenirali su odmah nakon što je potvrđena prisutnost ovog letećeg objekta. Dva aviona MiG-21 LanceR rumunskog ratnog zrakoplovstva iz sastava borbene službe Zračne policije pod zapovjedništvom NATO-a poletjela su iz 86. zračne baze Fetești oko 12:40 sati i odmah krenula prema ciljanom području.

Posade dva aviona nisu potvrdile prisutnost zračne mete ni vizualno ni na zračnom radaru. Ostali su u tom području oko 30 minuta kako bi se u potpunosti razjasnila situacija u zraku, nakon čega su se vratili u zračnu bazu”, navodi se u priopćenju rumunjskog ministarstva obrane, piše Redactia.