Skip to content

Suočavamo se s nedostatkom municije tokom protuofanzive. Rusi su postavili tri crte obrane, imaju hiljade tenkova, kaže savjetnik Zelenskog

Oružane snage Ukrajine doživljavaju nedostatak municije tokom protuofenzive, izjavio je savjetnik šefa Ureda Zelenskog, Mihail Podoljak, u intervjuu za novine Corriere della Sera, prenosi Strana.

Također, prema njegovim riječima, ukrajinski borci suočavaju se s ozbiljnim odbrambenim barijerama i brojčanom nadmoćnošću Rusa.

“Imamo nedostatak granata i projektila velikog kalibra, imamo ograničene zrakoplovne sposobnosti i ne možemo pogoditi kanale pojačanja ruske vojske.”

“Linija fronta proteže se više od 1.800 kilometara… Rusi su postavili tri crte odbrane: iskopali su rovove, napravili su bunkere, postavili su topništvo, lansiraju rakete, imaju hiljade tenkova na zaštićenim mjestima. Imaju oko 360.000 vojnika”, rekao je Podoljak.

Također je rekao da je “Putin slab lider koji je izgubio kontrolu”

“Na čelu krhkog sistema moći izlazi kao slab lider… Unutrašnji haοs je sada počeo. Putin je izgubio kontrolu, kralj je gol. Stoga bi demokratski svijet trebao shvatiti da on više nije partner s kojim treba pregovarati”, dodao je Podoljak.

Podsjetimo da je početkom juna zamjenik šefa OP-a Igor Zhovkva rekao da Kijev nema dovoljno oružja za protuofanzivu.

U isto vrijeme, Sjedinjene Države bile su uvjerene da su zadovoljile potrebe Ukrajine za protuofanzivom.

Ranije je ukrajinski ministar odbrane Reznikov rekao da glavni udar oružanih snaga Ukrajine tokom ljetne protuofanzive tek predstoji.