Skip to content

Surova reklama koja objašnjava zašto nipošto ne treba da dijelite fotografije svoje djece na internetu

U digitalnom svijetu koji se konstantno mijenja, važno je da budemo svjesni rizika koji dolaze sa dijeljenjem kako naše, tako i tuđe privatnosti i života na internetu. Od praznika, vjenčanja, do rođenja djeteta… kada se fotografije djece jednom objave, svi mogu da ih koriste – neograničeno, prenosi Originalmagazin.

Da bi skrenuo pažnju na ovo, Deutsche Telekom objavio je pomalo uznemirujuću reklamu u kojoj je uz pomoć vještačke inteligencija od lika djeteta konstruisana odrasla osoba koja se obraća svojim roditeljima.

Reklama koja nosi naziv Share with Care ima za cilj da upozori roditelje na opasnost od objavljivanja fotografija i video-snimaka djece na društvenim mrežama.

U glavnoj ulozi je djevojčica Ela čiji su roditelji, kao i mnogi drugi, objavljivali njene fotografije na društvenim mrežama.

Elini roditelji nisu pretjerano eksponirali svoju kćerku, već su povremeno objavljivali njene fotografije i snimke sa odmora, rođendana, izleta i slično.

U reklami se “odrasla Ela”, kreirana uz pomoć vještačke inteligencije, obraća svojim roditeljima i upozorava ih na posljedice dijeljenja njenih slika na internetu. Malo po malo, ona govori o situacijama koje bi mogle da utiču na njenu budućnost, gdje se čak i pomoću njezine fotografije iz djetinjstva može kompjuterski ‘urediti’ kako bi ona zapravo izgledala kad odraste.

Prema jednoj studiji, petogodišnje dijete u prosjeku ima 1500 objavljenih fotografija na internetu. Zbog toga je izloženo stvaranju lažnih profila, tehnologiji prepoznavanja lica ili pedοfiliji.

U pomenutoj reklami Ela roditeljima govori da fotografije koje su oni objavljivali može da zloupotrebi bilo ko, a dijeljeni sadržaj poredi sa digitalnim otiskom prsta.

“Za vas su to samo uspomene, za druge to su podaci, a za mene mogu da budu užasna budućnost. Moj identitet može da bude ukraden vrlo lako, mogu da završim u zatvoru zbog nečega što nisam uradila. Mogu da koriste moj glas, mogu da prave mimove i da me ismijavaju u školi”, riječi su “odrasle Ele”.

Reklama je surovo realna i pomalo uznemirujuća, zbog čega je privukla veliku pažnju svjetske javnosti.

Njemački Telekom apeluje na roditelje da zaštite privatnost i sigurnost svoje djece i da sljedeći put prije nego što objave njihove naizgled bezazlene fotografije – prvo dobro razmisle da li to zaista žele da urade.