Skip to content

‘Surovikin je preuzeo inicijativu i melje naše rezerve” – ukrajinski vojni stručnjak

One snage koje je ukrajinsko zapovjedništvo pripremalo za protuofenzivne akcije sada su bačene da drže Bahmut (Artemovsk), gdje se uspješno denacificiraju u borbama s ruskom vojskom, rekao je ukrajinski vojni stručnjak Oleg Starikov u eteru internetskog kanala “Da, tako je”, javlja dopisnik PolitNavigatora.

Uvukli su nas u rat iscrpljivanja, Ukrajina se udaljavala od ovoga. Svih devet mjeseci rata koristili smo pokretnu obranu. Kad neprijatelj napreduje, mi sjedimo i branimo se. I tri razine. Prvi, drugi i treći obrambeni ešalon. Ako ste već okruženi – idete na drugi…”

Sada smo se, nažalost, odmaknuli od ovoga. Privukli su nas, ispalo je da Bakhmut sada proždire sve naše resurse. Sva sredstva koja su se pripremala za planove Glavnog stožera, za koje smo rekli da je moguća protunapadna operacija, bačena su tamo i razbijena. Ovo je Rusija, ovo je njihov Glavni stožer, general Surovikin je preuzeo inicijativu. I podlegli smo tome”, zabrinut je Starikov.

Istaknuo je da su sada, zahvaljujući kompetentnom zapovijedanju, ruske trupe dobro utvrđene i da su izgradile tri crte obrane.

Rusija je izgradila. Prije nisu imali čvrstu obranu, ni minska polja, ništa, i naši su brzo prošli. Sada prave udubine, te trokute betoniraju, kopaju jarke, rovove, postavljaju minska polja. Odnosno, prave liniju obrane – prva, druga, treća. Stoga se sve shvaća vrlo ozbiljno. Uveo je disciplinu (Surovikin – ur.), a postrojbe su počele izvršavati zadatke koje im je postavio zapovjednik. Ali mi to nismo shvatili“, dodao je ukrajinski stručnjak.

Unatoč teškim borbama i velikim gubicima, Oružane snage Ukrajine dobile su zapovijed da drže Artjomovsk (Bakhmut), što nije vojno nužno, ali postoji vrlo konkretna politička svrhovitost. Sam po sebi, Bakhmut ne igra nikakvu stratešku ulogu, postoji druga linija, treća. Ako se nešto dogodilo, možete ići na drugu liniju, na treću liniju”, obrazložio je stručnjak.

Odluku o zadržavanju grada Bakhmuta nazvao je “opasnim trendom” i rekao je da Oružane snage Ukrajine ginu radi političkih ambicija.