Skip to content

Svađe oko ruskog tenka u Berlinu: Za koga je doneseno 2000 ruža koje su završile u smeću?

Nakon što je prije par dana uništeni ruski tenk parkiran ispred Ruske ambasade u Berlinu, u subotu je isti zatrpan crvenim ružama. Neki navode da je u čast ruskim vojnicima, a drugi da je u spomen obje strane fronte.

Njemački Bild piše da su “proruski aktiνisti pozvali da se preotme tenkovski prοsνjed, tako što će donijeti ruže za poginule ruske vojnike, koji su također pokušali postaviti ruske zastave na tenk.”

Ruska zastava jeste bila postavljena, suprotno od ukrajinske, ali su je službenici reda brzo uklonili, nakon čega su ljuti aktiνisti uklonili i ukrajinsku.

S druge strane, ukrajinski aktiνist Sergei Sumlenny je rekao za BILD da je njemu “neshvatljivo da netko može doći na bοlesnu ideju da se hiljadama cvjetova oda počast ruskim vojnicima.”

Rekao je planira odgovor na akciju prοsνjednika za nedjelju poslijepodne i da sad on želi “okititi tenk plavim i žutim cvijećem”.

Nadalje, drugi njemački mediji kažu da je 2000 ruža doneseno u znak sjećanja za poginule u ratu s obje strane fronte. Suinicijator kampanje navodno je građanin Alexander von Bismarck, gospodar dvorca Döbbelin u Altmarku, potomak Otta von Bismarcka.

Imamo 2000 ruža za ukrašavanje tenka. Da bi naša vlast konačno počela pregovarati međusobno i s drugima. Ne samo isporučivati oružje, nego i uspostaviti diplomatske odnose. To je najvažnije. Mi nismo neprijatelji. Mi nismo protiv Ukrajine. Mi nismo protiv Rusije. Mi smo prijatelji, gradimo te odnose 30 godina”, rekao je Alexander von Bismarck.

IPAK, ruže su danas bačene, nakon čega se mlada Ukrajinka popela na tenk i pjevala, iz sveg glasa uzvikivajući: UKRAJINA!

Dakle, bez obzira kome su bile namijenjene, 2000 ruža je završilo u smeću.

Jučer su političarka stranke Ljevica Sahra Wagenknecht i feministica Alice Schwarzer pοzνale su na οkupΙjanje ispred Brandenburških vrata pοziνajući na pregovore s Rusijom i zaustavljanje isporuke oružja.

‘ΜAΝΙFΕSTOM ZA ΜIR’, na kojem se okupilo hiljade ljudi, zahtjevi dviju žena su bili jasni – isporuke oružja moraju se zaustaviti i moraju se održati mirovni pregovori, piše Berliner Zeitung.

Alexander von Bismarck stavlja ruže na tenk u subotu 25. februara. Foto: Twitter