Skip to content
Stoltenberg

Sve države NATO-a slažu se da Ukrajina treba postati članica Saveza — Stoltenberg

‘Sve države članice NATO -a slažu se da Ukrajina treba postati članica Saveza’, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon posjeta Ukrajini.

Također je naveo da je ukrajinski predsjednik Zelenski prihvatio poziv i da će doći na summit NATO-a u Vilniusu koji će se održati 11. i 12. jula.

“Sve članice NATO-a složile su se da će Ukrajina postati članica NATO-a. S predsjednikom Zelenskim razgovarali smo o pitanjima članstva i sigurnosnim jamstvima. I, naravno, Ukrajina treba sigurnost, jer nitko ne može reći kada će i kako ovaj rat završiti. Ali znamo da kad dođe kraj rata, moramo osigurati da se to više ne dogodi”, rekao je Stoltenberg prije početka sastanka u stilu Ramsteina u Njemačkoj 21. aprila.

Prema njegovim riječima, sada je glavni fokus na tome da ruski predsjednik Vladimir Putin ne dobije rat, nego da pobijedi Ukrajina.

“Jer bez suverene, neovisne Ukrajine nema smisla raspravljati o pitanju članstva”, rekao je Stoltenberg.

Prema Stoltenbergu, potrebno je nastaviti razgovore o opskrbi mlaznih aviona, koje Ukrajini također isporučuju saveznici.

“Moramo nastaviti razgovarati o određenim platformama. Ali jednako je važno kao i rasprava o novim platformama kako bi se osiguralo da sve platforme koje su već u Ukrajini rade i rade kako bi trebale.”

“To znači da su nam potrebni dijelovi, gorivo, održavanje i sva podrška kako bismo osigurali da svi sustavi koji su tamo daju učinak koji bi trebali dati. Stoga ne razgovaramo samo o novim sustavima, nego i o tome kako osigurati funkcioniranje postojećih sustava”, objasnio je Stoltenberg.

Stoltenberg je također rekao da NATO razmatra koji od svih tipova aviona Savez može prebaciti u Ukrajinu. Konkretno, Poljska je isporučila borbene avione MIG 29, podsjetio je glavni tajnik.

“Ostavit ću to pitanje za raspravu na ovom sastanku, kao i za daljnji razgovor između članica i partnera Saveza. Moramo stalno procjenjivati ​​koncept, stalno se konzultirati, ali opet, ne samo u pogledu novih platformi, već i u pogledu podrške postojećih platformi”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da će NATO podržavati Ukrajinu u budućnosti kako bi pomogao u izgradnji “bolje i svjetlije budućnosti za ukrajinski narod”.

“Predsjednik Zelenski i ja također smo razgovarali o pripremama za nadolazeći summit NATO-a u Vilniusu u julu. Pozvao sam ga da sudjeluje na sastanku i drago mi je da je prihvatio poziv i da će biti prisutan na njemu”, rekao je glavni tajnik Saveza.