Skip to content

SVE SNIMILI DRONOM: Ηezbοllah objavio video osjetljivih izraelskih vojnih lokacija (VIDEO)

Izraelski medij The Time of Israel javlja kako je Ηezbοllah danas objavio gotovo 10 minutni video jednog od svojih izviđačkih dronova koji su letjeli iznad sjevernog Izraela, uključujući snimke zaljeva Haifa i mnogih osjetljivih vojnih lokacija u Izraelu.

Ηezbοllah je emitirao snimke iz drοna iznad vojnog aerodroma u Haifi zaštićenog Željeznom kupolom, spremnike nafte, vojna postrojenja, luku Haifa, kao i rezervoare vode.

Čini se da snimka obale Haife, nekih 27 kilometara od libanonske granice, uključuje dio baze izraelske mornarice, kao i nekoliko ratnih brodova i infrastrukture za koje se kaže da pripadaju mornaričkoj podmorničkoj jedinici, Shayetet 7.

Luka Haifa (Snimka zaslona, ​​X, korištena u skladu s klauzulom 27a Zakona o autorskim pravima)

Osim luke Haifa, snimka je uključivala snimke onoga što je Ηezbοllah rekao da su strateške vojne lokacije širom sjevernog Izraela, uključujući sustave protuzračne odbrane Iron Dome i David’s Sling, kao i snimke rezidencijalne četvrti u obližnjem Kiryat Yamu.

Nije bilo jasno kada je snimljeno otprilike 10 minuta snimke koju je objavio Ηezbοllah, a Izraelske odbrambene snage nisu odmah komentirale video. Ηezbοllah je tvrdio da se dron neometano vratio u Libanon.

Ubrzo nakon što je snimak objavljen, IDF je rekao da je oborio tri sumnjive bespilotne letjelice iznad Zapadne Galileje.

Ηezbοllah je prošlog tjedna rekao da je izveo više od 2100 vojnih operacija protiv Izraela od 8. oktobra u, kako kaže, iskaz podrške Palestincima i Hamasu u njihovom ratu s Izraelom u Pojasu Gaze.

Do sada su gotovo svakodnevni sukobi na granici rezultirali s 10 civilnih smrti na izraelskoj strani, kao i smrću 15 IDF vojnika i rezervista. S druge strane granice, Ηezbοllah je imenovao 343 člana koje je ubio Izrael, uglavnom u Libanonu, ali neke i u Siriji. U Libanonu su ubijena još 63 operativca drugih skupina, jedan libanonski vojnik i deseci civila.

U međuvremenu, izraelski premijer Netanyahu je rekao da će više američkog oružja pomoći da se rat brže završi.

“Dajte nam alate i mi ćemo završiti posao mnogo brže”, rekao je.