Skip to content

Svećenik ‘blizak Papi’ optužen da je pozvao časne sestre da sudjeluju u trοjcu ‘Svetog Trojstva’

Oko 68-godišnjeg isusovačkog svećenika iz Slovenije Marka Ivana Rupnika, bliskog papi Franji, izbio je sκandal. Svećenik crkve optužen je da se udvarao časnim sestrama i NAGOVARAO ih na SΕΚS, uključujući i u troje, piše Daily Mail.

Svećenik Marko je ovu akciju nazvao “Sveto trojstvo”.

Optužbe protiv Rupnika iznijela je jedna od časnih sestara. Izjavila je da je prije 30-ak godina svećenik stavio “psiho-duhovnu” kontrolu nad nju kako bi imala seκs, uključujući grupni seκs, a također ju je tjerao da gleda pοrnοgrafiju.

Prema njezinim pričama, sve vrijeme dok je živjela u slovenskom samostanu – od 1987. do 1994. – Marko joj se udvarao, tjerao je da uđe u intimnu vezu i šuti o tome. Jednog je dana pozvao drugu časnu sestru u kreνet s njima, izjavivši da će na taj način reproducirati odnos između Boga, Isusa i Svetog duha.

Žena tvrdi da se tada žalila na Marka, no u samostanu su njezine riječi ignorirali. Pokrivao ga je i viši kler. U međuvremenu, prema riječima časne sestre, svećenik je zΙοstavljao 20 žena.

Tvrdnje da je svećenik mogao biti zataškan u crkvi već su dijelom potvrđene.

Bivša časna sestra rekla je u nedjelju talijanskim istraživačkim novinama Domani u eksplozivnom svjedočenju: ‘Otac Marko počeo je polako i slatko ulaziti u moj psihološki i duhovni svijet, iskorištavajući moju neizvjesnost i krhkost i koristeći moj odnos s Bogom da me gurne u seκsualna iskustva s njim.’

Slovenska biskupska konferencija prekinula je trotjednu šutnju priopćenjem u kojem su se i crkvenjaci solidarizirali sa žrtνama velečasnog Marka Ivana Rupnika i pozvali sve one kojima je on ili bilo koji drugi svećenik zlouporabio ovlasti da se jave.

Pod pritiskom medija, isusovci su ranije ovog mjeseca priznali da je Rupnik disciplinski kažnjen najmanje dva puta u posljednjih nekoliko godina jer su se javile navodne žrtve, ali mu je vatikanski doktrinarni ured tiho oprostio.

Marko je navodno već bio ekskomuniciran 2019. ali je kazna ukinuta nakon što se pokajao za teški kanonski zločin, odnosno odrješenje od suradnika u grijesima protiv šeste zapovijedi. Kako navodi Pillar odrješenje je vezano za seksualnog odnosa iz 2015., dok je Marko živio u Rimu.

Marko Ivan Rupnik

Marko je inače poznat po svojim mozaicima s biblijskim prizorima. Njegova djela posebno ukrašavaju kapelu u Vatikanu, kao i kapele, crkve i bazilike širom svijeta.