Skip to content

Švedska Mornarica uočena danima prije na području eksplozija plinovoda

Brodovi švedske mornarice vršili su dvodnevno izviđanje područja gdje su Sjeverni tok 1 i 2 kasnije bili izloženi sumnji da su sabotirani. Izviđanje je obavljeno s četvrtka na subotu, no u noći s nedjelje na ponedjeljak kada su se dogodile eksplozije ondje nije bilo švedskog broda.

Švedski list Dagens Nyheter mapirao je kretanje brodova u području gdje su se dogodile eksplozije na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2.

Oružane snage potvrđuju da su bile na terenu 24 sata prije sumnje na sabotažu.

Tiskovni voditelj Mornarice Jimmie Adamsson za DN potvrđuje da su bili na licu mjesta i vršili pomorski nadzor. Ali da ne mogu reći koja je bila svrha, pozivajući se na strogu povjerljivost.

Kartiranje kretanja broda pokazuje da je njegov odašiljač položaja, takozvani AIS, povremeno bio isključen u tom području.

Anders Larsson je zapovjednik kapetan i bivši šef mornaričke obavještajne službe. Kaže da je normalno da vojna plovila uključuju i isključuju AIS.

– Kad ga ne trebate nositi, obično je isključen, kaže za SVT Nyheter.

Napominje da bi kretanje brodova mornarice u tom području moglo biti potpuno normalno.

– Teško je izvlačiti zaključke iz pojedinih kretanja brodova. Brodovi mornarice tamo često plove, a nadzor mora se odvija 24 sata dnevno, tijekom cijele godine.

Prema pisanju njemačkog lista Spiegel, američka obavještajna služba CIA upozorila je Njemačku tijekom ljeta na moguće napade na plinovode.

Američki obavještajci tvrdili su da su presreli ruske komunikacije u kojima je izražena zabrinutost zbog mogućih ukrajinskih napada na zapadnu infrastrukturu. Ukrajinci su navodno u tu svrhu pokušali iznajmiti brod u Švedskoj. CIA nije smatrala scenarij ukrajinskog napada vrlo vjerodostojnim, ali zbog toga da je ruska strana spominjala mogućnost napada na zapadnu infrastrukturu potaknula je Amerikance da upozore Nijemce na scenarij, piše Spiegel.

Prema Andersu Larssonu, ako bi švedska mornarica uopće imala informacije o predstojećim napadima na plinovode, teško da će se to znati.

– Međunarodna razmjena obavještajnih podataka uvijek je strogo povjerljiva i nikada se neće, niti treba, komentirati, kazao je.

Niklas Granholm voditelj istraživanja na Institutu za istraživanje totalne obrane, FOI, koji ima znanja o vojnim aktivnostima u Baltičkom moru misli da kretanje brodova švedske mornarice u tom području nije slučajno: “Ne mislim da je to slučajnost, s obzirom na kretanje.”

Prema njegovim riječima, malo je previše toga što se poklapa u vremenu i prostoru da bi to bila slučajnost.

– Vjerojatno je moguće da mornarica ima neku vrstu obavještajne slike u pozadini, kazao je on za SVT Nyheter.

Fotografija: danske oružane snage /SVT