Skip to content
sluzbena vozila

ŠVEDSKA vlada nema službenih automobila, dok BiH ima čak 3.548

Prema evidenciji, u BIH ima 3.548 službenih automobila, u Hrvatskoj ih je 4355, dok je prosječna cijena automobila korištenih u službene svrhe nešto malo niža od 25 000 eura ( preciznije 48.643 KM).

S druge strane, Švedska ne posjeduje niti jedan službeni automobil

Prijedlog Saše Magazinovića da se propiše označavanje službenih vozila u BiH naljepnicom ili na drugi odgovarajući način naišlo je na odobravanje javnosti.

Na ovaj način biće spriječene brojne zloupotrebe ali i nepravilnosti u korištenju automobila u vlasništvu institucija Bosne i Hercegovine. Čest je naime slučaj da zaposlenici državnih institucija koriste ova vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih odmora, za porodične potrebe i sl.

Nerijetko se dešava i da se davanjem prava na korištenje službenog vozila ‘kupuje naklonost’ u okviru pojedinih institucija, stajalo je u obrazloženju Saše Magazinovića.

Niko sa sigurnošću ne može reći tačan broj službenih vozila koja koriste institucije vlasti u državne, entitetske, kantonalne i opštinske svrhe , kao i rukovodioci javnih kompanija u BiH, piše buka.

Jedina pouzdana evidencija o broju službenih automobila jeste BIRN-ova baza, koja sadrži podatke o voznim parkovima nekoliko stotina institucija i javnih kompanija.

Njihova baza službenih automobila zasnovana je na dokumentima o održavanju voznog parka koje institucije objavljuju na Portalu javnih nabavki. Ovi podaci redovno se osvježavaju.

Tako prema ovoj evidenciji, u BIH ima 3.548 službenih automobila.

Najveći broj se odnosi na putnička vozila – 1509 automobila ukupne vrijednosti od skoro 18,5 miliona KM.

Prema BIRN-ovoj databazi najskuplji automobil nabavljen je za tadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika. Vrijednost takvog auotmobila je 258 hiljada KM.

Drugi po vrijednosti je automobil Volkswagen Phaeton koje je nabavio Generalni sekretarijat Vijeća ministara. Vrijednost takvog automobila je 218.790 KM.

Zatim slijede još tri automobila čija je vrijednost iznad 200.000 KM a radi se o Audijima A-8 ( dva za Generalni sekretarijat Vlade RS i jedan za Predsjedništvo BiH).

Službeni automobili postali su statusni simboli ovdašnjih vlastodržaca, pa tako nikoga od bh. političara nije ni počešalo kada se Papa Franjo dovezao sa sarajevskog aerodroma u jeftinom Fordu, dok su oni oko njega letali u bijesnim limuzinama sa sve pripadajućim rotacijama.

“Ja idem sa audijem osam sa aerodroma a papa ide u nekom tamo autu. Šta reći na to sve? To je poruka svima nama uistinu” izgovorio je tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Kako ironično.

vozni park

Ni političari u Hrvatskoj nisu imuni na ove, za njih, slatke boljke. Dokaz za to jeste i najnovija afera sa kupovinom Audija A6 trojici od petorice potpredsjednika Sabora. Hrvatski RTL objavio je kako u Vladi Hrvatske koju čini 20 ministarstva broj službenih automobila prelazi 4.000!

Slovenija, primjerice, za štićene osobe na raspolaganju ima pet automobila, Danska za 20 ministarstava – 20 automobila.

Iz RTL-a poslali su više od 50 upita, našim ministarstvima i svim vladama Europske unije. Među prvima su odgovorili Danci. Zemlja s više od pet milijuna stanovnika i 20 ministarstava. Baš koliko ih ima i Hrvatska.

danski premijer

Danski premijer je francuskog predsjednika dočekao na biciklu. Na njihov upit stigao je odgovor: “Imamo 20 ministarstava i 20 automobila, dakle svako ministarstvo – jedan.”

Kad smo već na sjeveru, na upit iz Švedske su odgovorili: “Nemamo nijedan službeni automobil. Za prijevoz ministara odgovorna je švedska sigurnosna služba.”

Iz Njemačke su poručili da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova ima 26 vozila, uključujući devet električnih i hibridnih. Slovenija ih za štićene osobe ima pet, za ostale vladine dužnosnike na raspolaganju je 15.

Pametnom dosta