Skip to content

Svetska zdravstvena organizacija saopštila lepu vest za ceo svet: Korona virus je moguće kontrolisati

Generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus je, međutim, ukazao da je svet već bio u sličnoj situaciji i istakao da nije vreme za opuštanje.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da broj novoobolelih od korona virusa na globalnom nivou opada treću nedelju zaredom.

Generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus ocenio je da novi trend pokazuje da je moguće kontrolisati virus, iako se pojavljuju novi sojevi, uz primenu mera poput fizičkog distanciranja, prekrivanja lica i održavanja higijene, prenosi Sputnjik.

Tedros je, međutim, ukazao da je svet već bio u sličnoj situaciji i istakao da nije vreme za opuštanje.

– Tokom protekle godine bilo je trenutaka u gotovo svim zemljama u kojima je broj registrovanih slučajeva opadao. Mere opreza su popuštane i onda bi virus nastavio da besni – podsetio je Tedros.

On je naglasio da je u trenutku kada se vrši vakcinacija na globalnom nivou potrebno primenjivati mere predostrožnosti koje doprinose bezbednosti ljudi.

– Kontrola širenja virusa doprinosi spasavanju života i umanjuje šanse za pojave novih sojeva. Pomaže i da dejstvo vakcina bude efijasnije – poručio je on.

Izvor: Telegraf.rs