Skip to content

‘Svi bi se trebali zabrinuti’: Morski led na Antarktiku dosegnuo najnižu razinu ikad zabilježenu

Polarni znanstvenici traže odgovore budući da na Antarktiku ima dovoljno leda da podigne razinu mora za mnogo metara. Sateliti su 44 godine pomagali znanstvenicima da prate koliko leda pluta oceanom oko antarktičke obale od 18.000 km.

Kroz četiri desetljeća satelitskih promatranja, nikada nije bilo manje leda oko kontinenta nego prošlog tjedna.

Dr. Will Hobbs, stručnjak za antarktički morski led i drugi znanstvenici rekli su da je novi rekord pokrenuo strku za odgovorima među polarnim znanstvenicima. Sudbina Antarktike – posebno leda na kopnu – važna je jer kontinent ima dovoljno leda da podigne razinu mora za mnogo metara ako se otopi.

Iako topljenje morskog leda ne podiže izravno razinu mora jer već pluta na vodi, nekoliko je znanstvenika reklo Guardianu o posrednim učincima koji mogu.

Antarctica: Foto: Pixabay Sybille H

Morski led pomaže ublažiti učinak oluja na led pričvršćen za obalu. Ako počne nestajati na duže vrijeme, pojačano djelovanje valova može oslabiti te plutajuće ledene ploče koje same stabiliziraju masivne ledene ploče i ledenjake iza njih na kopnu.

Jedno od glavnih područja zabrinutosti je značajan gubitak leda oko mora Amundsen i Bellinghausen na zapadu kontinenta. Iako je prosječna količina morskog leda oko kontinenta rasla do 2014., ova dva susjedna mora zabilježila su gubitke.

To je važno jer se u regiji nalazi ranjivi ledenjak Thwaites – poznat kao “ledenjak sudnjeg dana” jer sam on sadrži dovoljno vode da podigne razinu mora za pola metra.

Antarktika se može činiti udaljenom, ali promjene tamo mogu utjecati na globalnu klimu, a topljenje ledenih ploča utječe na obalne zajednice širom svijeta“, kaže Dr. Ariaan Purich, klimatolog sa Sveučilišta Monash.

Svi bi trebali biti zabrinuti zbog onoga što se događa na Antarktici.