Skip to content

Svi koji se vraćaju iz inostranstva biće TESTIRANI NA 20 LOKACIJA, evo koliko će ih to KOŠTATI

Neće biti naplaćivana dodatna usluga uzorkovanja

Za sve građane Srbije koji se iz inostranstva vraćaju u zemlju, u cilju sprečavanja šširenja korona virusa, organizovano je besplatno uzimanje uzoraka za testiranje na COVID -19 u nekom od zavoda za javno zdravlje, izjavila je danas za Tanjug načelnica odeljenja za sanitarni pregled u Gradskom zavodu za javno zdravlje Mirjana Milenković.

Ovo, međutim, ne znači da će samo testiranje biti besplatno. Naprotiv, ono će skoro izvesno koštati 6.000 dinara, ali neće biti naplaćivana dodatna usluga uzorkovanja. I pre neko što se završi testiranje, građani će morati da budu u samoizolaciji.

To se, naravno, ne odnosi na one građane koji imaju potvrdu ne stariju od 72 sata da su bili negativni na testu na korona virus.

Građani Srbije će na ulasku u zemlju od granične sanitarne inspekcije dobijati smernice kojem gradskom zavodu da se jave, a kada to učine dobijaju termin za testiranje.

Kako je objasnila načelnica Zavoda Mirjana Milenković, testiranje će se vršiti na posebnom punktu, na kome građani popunjavaju još jedan formular.

– Testiranje se vrši u nešto više od 20 zavoda i instituta za javno zdravlje širom Srbije. Građani koji dođu u Beograd u roku od 24 sata treba da se jave na mobilni telefon GZZJZ naveden na sajtu od 8 do 12 sati svaki dan osim nedelje – 064/8503062.

Dok čekaju rezultate testa, građani moraju da budu u samoizolaciji.

– U zavisnosti da li se bris iz grla i nosa ššalje u Klinički centar Srbije u laboratoriju “Vatreno oko” ili na Torlak, rezultat se čeka nekoliko dana i nakon toga prestaje zakonska obaveza o samoizolaciji u trajanju od 14 dana – rekla je načelnica Milenković.

Prema njenim rečima, svaki građanin je dužžan nakon dobijanja testa, ako je negativan, da se javi nadležžnoj stanici policije koja je kontrolisala poštovanje mere o samoizolaciji.

U Zavodu objašnjavaju da testiranje nije obavezno ukoliko građani žžele da budu u samoizolaciji 14 dana. A, kako su dodali iz GZZJZ – PCR test za građane koji žžele da odu u inostranstvo, u zemlje koje insistiraju na testu, koššta 6.000.

– Taj test moći će da urade u KC Srbije – dodali su iz GZZJZ.