Skip to content

SVI OČEKUJU Putinov intervju, jedan na jedan, sa zapadnim novinarom

Američki novinar i bivši voditelj Fox Newsa, Tucker Carlson, intervjuirao je u utorak Vladimira Putina, potvrdio je za press tajnik ruskog čelnika Dmitrij Peskov. To bi bio prvi Putinov intervju, jedan na jedan, sa zapadnim novinarom od februara 2022.

“Da, mogu to potvrditi”, odgovorio je na pitanje o razgovoru Carlsona sa šefom ruske države.

Predstavnik Kremlja objasnio je zašto je Putin dao intervju američkom novinaru.

“On ima stav koji se razlikuje od ostalih, on ni na koji način nije proruski, nije proukrajinski, već je više proamerički. Ali, barem je kontrastno drugačiji od stava ovih tradicionalnih Anglosaksonskih medija”, istaknuo je Peskov.

Na upit da progovori o dojmovima šefa države o dijalogu s Carlsonom, Putinov tajnik za medije rekao je da će novinari sami imati priliku to ocijeniti kada intervju izađe.

Peskov je dodao da Kremlj prima mnogo zahtjeva za intervjue s Putinom, uključujući i od zapadnih medija, koji zauzimaju “isključivo jednostran stav”, tako da nema želje za komunikacijom s njima.

Carlson je dan ranije objavio video, snimljen na pozadini tornjeva Kremlja i katedrale Krista Spasitelja, u kojem je najavio budući intervju. Novinar je naglasio da je ovaj razgovor vrlo važan, jer Amerikanci apsolutno ne znaju što se događa u Rusiji i Ukrajini.

Istovremeno, novinar je pojasnio da je poduzetnik Elon Musk obećao da neće blokirati razgovor s Putinom kada bude objavljen na društvenoj mreži X.

Kako navodi novinar Alex Jones, intervju navodno traje dva sata. Nazvao ga je “epskim”. Najava razgovora Vladimira Putina s Tuckerom Carlsonom u petnaest sati imala je skoro 70 miliona pregleda.

Intervju će uskoro biti objavljen na TuckerCarlson.com kao i na računu novinara na društvenoj mreži X

Carlson je dodao da je sam platio put u Rusiju, a želio je napraviti intervju jer “većina Amerikanaca nije informirana” o sukobu koji “preoblikuje svijet” – okrivljujući mainstream medije.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, rekao je, zapadni su novinari mnogo puta intervjuirali ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog – kojeg je prethodno nazvao “diktatorom”.

No, to su “ulagivanje bodrenja” čiji je cilj pojačati zahtjev gospodina Zelenskog da se SAD sve više i više uključe u rat, inzistirao je Carlson.

To nije novinarstvo – to je vladina propaganda…”Nismo ovdje jer volimo Vladimira Putina, ovdje smo jer volimo Sjedinjene Države“, kazao je, između ostalog Carlson.

Nejasno je kada će se tačno intervju objaviti, ali Carlson je rekao da će biti prenesen uživo i neuređivan na njegov X račun. Elon Musk, koji je vlasnik platforme, “obećao je da neće zatajiti ili blokirati intervju”.

Tucker Carlson bio je jedan od najbolje ocijenjenih američkih voditelja kabelske televizije – ali je prošle godine iznenada napustio Fox News.

Dok je bio na američkoj mreži, njegove su emisije često bile na dnevnom redu konzervativaca i, šire, Republikanske stranke. Bio je iznimno utjecajan kao voditelj kasnonoćnog političkog talk showa između 2016. i 2023. i od tada je pokrenuo emisiju na X.