Skip to content

Švicarska zamrznula gotovo 8 milijardi dolara ruske imovine

Švicarska je u četvrtak priopćila da je do danas zamrznula ukupno 7,5 milijardi švicarskih franaka (7,9 milijardi dolara) ruske imovine, u vezi sa sankcijama uvedenim zbog rata Moskve u Ukrajini.

Iznos, koji je oscilirao mjesecima, gotovo je milijardu franaka veći od brojke koju je u srpnju dalo Državno tajništvo za gospodarska pitanja (SECO).

Također je zaplijenjeno 15 ruskih nekretnina, navodi se.

Švicarska navodi da je sankcionirani iznos samo je djelić ukupne ruske imovine, piše Bloomberg. Do 3. lipnja, navodi se, SECO je bio obaviješten o postojećim depozitima ruskih državljana, te fizičkih i pravnih osoba u Rusiji, u iznosu od 46,1 milijardi franaka.

Prijavljeno je ukupno 46,1 milijardi franaka u takvim depozitima, ali SECO je naglasio da se to “ne može izjednačiti s ukupnim iznosom sredstava ruskog podrijetla koja se drže u Švicarskoj”

Erwin Bollinger, zadužen za bilateralne gospodarske odnose u SECO-u, naglasio je novinarima da iznos koji je u bilo kojem trenutku zamrznut ne mora nužno “odražavati učinkovitost sankcija”.

To je zato što švicarske vlasti koje žele provesti niz sankcija Rusiji ponekad zamrzavaju imovinu kao mjeru predostrožnosti, koja se može ponovno osloboditi nakon završetka razjašnjenja.

Tradicionalno neutralna Švicarska odlučila je uskladiti se sa susjednim sankcijama Europske unije protiv Moskve, obvezujući banke da prosljeđuju informacije o klijentima ili tvrtkama na meti.

Kao i njihovim kolegama iz EU-a, švicarskim bankama zabranjeno je primati depozite od ruskih državljana ili osoba ili subjekata sa sjedištem u Rusiji u iznosu većem od 100.000 franaka, te im je naređeno da prijave sve postojeće depozite iznad tog iznosa.

PROČITAJTE JOŠ… KADIROV ODGOVORIO Papi koji je rekao da su Čečeni i Burjati najokrutniji u ruskoj vojsci

PROČITAJTE JOŠ Zelenski: Ovo će postati istorijska odluka Njemačke! Sve generacije Ukrajinaca bit će zahvalne kancelaru Scholzu