Skip to content

Švicarski predsjednik: “Švicarsko oružje se ne smije koristiti u ratovima”

Švicarski predsjednik Alain Berset, u intervjuu za NZZ tjednik Sonntag, branio je zabranu prijenosa švicarskog oružja u Ukrajinu, rekavši: “Švicarsko oružje se ne smije koristiti u ratovima.”

Dok je Švicarska, koja nije članica Europske unije, slijedila primjer u sankcijama protiv Moskve, sada je nastavila blokirati zemlje da ponovno izvoze švicarsko oružje u Ukrajinu.

Unatoč pritisku Kijeva i njegovih saveznika, Švicarska je nastavila blokirati zemlje koje drže oružje proizvedeno u Švicarskoj da ga ponovno izvoze u Ukrajinu. Do danas su zahtjevi Njemačke, Španjolske i Danske odbijeni prema Zakonu o ratnom materijalu, koji zabranjuje svaki ponovni izvoz ako je zemlja primateljica u međunarodnom oružanom sukobu,  piše AFP.

Berset je za NZZ rekao da se politika temelji na “predanosti miru, humanitarnom pravu, posredovanju gdje je to moguće”.

“Uloga Švicarske kao sjedišta Međunarodnog odbora Crvenog križa i Ženevskih konvencija, kao i europskog sjedišta Ujedinjenih naroda ‘odražena je u našim zakonima, uključujući one koji se odnose na izvoz oružja. Zaštita humanitarnog prava i zakona o ljudskim pravima te Ženevskih konvencija “možda će nekima zvučati prolazno, ali važnija je nego ikad“, rekao je, upozoravajući da bi bilo “iznimno οpasno sada odbaciti ta temeljna načela“.

Rekao je kako vjeruje da su pregovori s Rusijom potrebni za okončanje rata u Ukrajini, “što prije to bolje“.

Švicarska će rastaviti zastarjele projektile umjesto da ih pošalje u Ukrajinu

Švicarska ukida zastarjele Rapier rakete zemlja-zrak koje je Ukrajina mogla koristiti za obaranje niskoletećih ciljeva, piše švicarski list Neue Zürcher Zeitung .

Glasnogovornik švicarskog Saveznog ureda za obrambenu nabavu (Armasuisse) rekao je da će svi Rapier protuzračni raketni sustavi kratkog dometa biti demontirani, izvijestio je u subotu NZZ.