Skip to content
djevocica i svici

Svici se “gase”: Naša djeca više neće trčati za svjetlima SVITACA po dvorištu

Širom svijeta svici svojim svjetlucavim žaruljicama osvjetljavaju noć ali naučnici sada upozoravaju da buduće generacije možda nikada neće imati priliku da jure po dvorištu za ovim sićušnim svjetlucavim bićima, prenosi mondo.rs.

svitac
Foto: balloonimals/Pixabay

Ne zna se tačno zašto svici sijaju. Pretpostavlja se da oni žmirkaju da bi privukli partnere. Svaka vrsta svica ima svoj ritam žmirkanja, da bi mužjaci i ženke bili sigurni da stupaju u vezu sa pripadnikom svoje vrste.

svici

Neke vrste svitaca umiju da usklade žmirkanje, tako da se veliki skup svitaca pali i gasi istovremeno.

Na Tajlandu, na primjer, svici se skupljaju u drveću i žmirkaju nasumice. Međutim, uskoro jedan par svitaca počinje da svjetluca zajedno.

Obrazac njihovog svjetlucanja širi se po cijelom drvetu – sve veće grupe istovremeno šalju jake mlazeve svjetlosti. Poslije otprilike trideset minuta cijelo drvo se pali i gasi, jer svi svici složno svjetlucaju po jednom svake sekunde.

Naučnici ne mogu da objasne kako i zašto svici usklađuju svoje žmirkanje.

svitac

Trenutno postoji oko 2.000 vrsta svitaca koji su pred istrebljenjem, prenosi CNN.

Glavni razlog zbog kog se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi kako bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Taft u Masačusetsu, koji su sproveli istraživanje.

svitac

Istraživače je iznenadilo kada su ustanovili da je rasvjeta takođe uzrok nestanka svitaca.

Vještačko svjetlo koje potiče od ulične rasvjete, reklama i svjetlosti koja se širi sa prozora stambenih zgrada djeluje nepovoljno na njih.

“Osim što im remeti prirodan bioritam, vještačko svjetlo utiče na njihove rituale“, napominje Avalon Ovens, jedan od koautora studije.

Profesor biologije Dejv Gulson na Univerzitetu u Saseksu, ističe da su pesticidi jedan od glavnih uzroka što je sve manje svitaca.

svici u noci

Naučnici su i inače ustanovili da se već 41 odsto nalazi pred istrebljenjem.

U Japanu, Tajvanu i Maleziji već duže vrijeme izleti na kojima se posmatraju svici privlače sve više turista.

djevocica i svici
Foto: Rondell Melling/Pixabay

Masovne turističke ture uz rijeke blizu šuma mangrova u Tajlandu dovode do rušenja stabala i erozije riječnih korita, što dodatno uništava prirodna staništa ovih svjetlećih bića.

Sidebar