Skip to content

Svjetsko prvenstvo u mačevanju: Ukrajinka diskvalificirana jer je odbila rukovanje s Ruskinjom

Ukrajinska mačevateljica Olga Kharlan diskvalificirana je jer se odbila rukovati s Ruskinjom Annom Smirnovom na Svjetskom prvenstvu u mačevanju.

Kako je objavljeno, diskvalifikacija je uslijedila jer se Harlan, nakon što je pobijedila, odbila rukovati sa svojom protivnicom, piše BBC.

To je dovelo do žalbe Smirnove, koja je organizirala 45-minutni sjedeći prosvjed. Ruskinja, koja se natjecala pod neutralnom zastavom, ostala je stajati na pisti nakon natjecanja u prvoj rundi prije nego što joj je dodijeljena stolica dok se njezin protest nastavio.

U mačevanju je rukovanje dio pravila sporta, a odbijanje toga rezultira crnim kartonom i isključenjem.

Ukrajinska mačevateljica postala je prva predstavnica svoje zemlje koja se izravno natjecala s jednim ruskim predstavnikom od invazije na Ukrajinu prije gotovo godinu i pol dana zahvaljujući promjeni politike njezine vlade. Odredbom ukrajinskog ministarstva sporta zabranjeno je sportašima te zemlje sudjelovanje u natjecanjima u kojima sudjeluju Rusi i Bjelorusi.

Ta odredba je izmijenjena u srijedu, te sada pokriva samo ‘sportaše koji predstavljaju Rusku Federaciju ili Republiku Bjelorusiju’.Harlan je tako prihvatila ovaj sportski okršaj protiv Smirnove uz suglasnost kijevskih vlasti, što izgleda pokazuje da se odmiču od bojkota Pariških igara u slučaju sudjelovanja Rusa ili Bjelorusa pod neutralnom zastavom.

Međunarodni olimpijski odbor (MOK) pozvao je sportske saveze da postupaju sa sportašima koji se natječu kao neutralci s “potrebnim stupnjem osjetljivosti” nakon Olgine diskvalifikacije, dodajući: “I dalje smo u potpunosti solidarni s ukrajinskim sportašima i olimpijskom zajednicom Ukrajine.”

Mihajlo Podoljak, bliski savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog osudio je u četvrtak diskvalifikaciju Olge Harlan rekavši da je: “Odluka Međunarodne mačevalačke federacije manifestacija potpunog nedostatka empatije’ i ‘apsolutno je skandalozna’.