Skip to content

Svoju vjerenicu kupio je za dvije svinje: Nevjerovatni život prvog Robina Huda

Biograf velikih zvijezda je tvrdio da ni u 50 ljudskih života ne bi stalo ono što je proživeo Errol Flynn (1909-1959) za svojih 50 godina. Iako se proslavio ulogom Robina Huda, u privatnom životu bio je sve, samo ne plemenit, piše Kultiviši se.

1. Kada je bio klinac imao je fantastične rezultate u plivanju, ronjenju i naročito tenisu, u kome je bio juniorski prvak Australije i očekivalo se da učestvuje na Vimbldonu.

2. Međutim, poslije neprekidnih tuča, izbačen je sa koledža, odlučio je da napusti porodicu, uprkos njihovom protivljenju, i da ode na Novu Gvineju gdje je postao r0b0vlasnik. Prvu vjerenicu, koja je imala 14 godina, kupio je u Novoj Gvineji za dvije svinje.

3. Bio je antisemita i simpatizer nacista; objavljena dokumenta FBI dokazuju da je ovaj Australijanac bio i špijun. Jedan od onih koji je uspio da ga razotkrije bio je Keri Grant, koji je radio u to vrijeme za britansku obavještajnu službu.

4. Pošto je bio veliki pustolov, shvatio je da će mu trebati mnogo više para. Kada je otišao da posjeti oca u London dao je oglas u novinama da traži posao za glumca u kojem je napisao da je renomirani i iskusni australijski glumac.

 

Dobio je ponudu od lokalnog pozorišta, iako su honorari bili dobri to nije zadovoljilo njegovo maštanje o milionima. I to mu se ostvarilo kada je upoznao na jednoj žurci direktora filmske kompanije W.B. Irvinga Ašera koga je sa svojim prepotentnim stavom i šarmom oborio sa nogu toliko da je ovaj odmah potpisao ugovor sa njim. Jedan od braće iz Warnera Brothers-a je tražio je da se on preseli u Ameriku, što je Flin naravno uradio.

Prvoga Robina Huda glumio je 1938. godine, a po njegovoj želji dobijao je 3600 dolara nedjeljno što je danas u rangu sa mnogo većom cifrom.

5. Živio je kao da nije u braku, iako se 3 puta ženio i imao četvoro djece – nikada nije mario za njih.

6. Optužili su ga za sil0vanje maloljetnice, ali zbog nedostatka dokaza je oslobođen.

Nakon suđenja dočekalo ga je 2000 obožavateljki sa natpisom “Uzmi mene, ja te neću tužiti”.

7. Preminuo je sa 50 godina iznenada na zabavi, a ostale su mu dvije neispunjene želje. Nije naučio da svira klavir i nije ispoštovana njegova posljednja želja da na nadgrobnom spomeniku piše: “Ovdje leži Erol Flin čovjek koji je poje…sve što se kreće”.

Autor: Bojan Uzelac

Sidebar