Skip to content

SZO UPOZORAVA na drugi talas zaraze: Mogli bi umrijeti milioni ljudi

Milioni ljudi mogli bi umrijeti ako dođe do drugog vala koronavirusa, upozorio je danas službenik Svjetske zdravstvene organizacije, dodajući da se smrtonosna epidemija dosad ponašala onako kako su predviđali stručnjaci SZO-a,

“Možemo ovu pandemiju uporediti sa španjolskom gripom koja se ponašala točno poput KOVIDA: smirila se za vrijeme ljeta a zatim opet žestoko krenula u septembru i oktobru, uzrokujući tokom drugog vala 50 miliona smrti “, rekao je doktor Ranieri Guerra, pomoćnik generalnog direktora WHO-a za strateške poslove inicijative talijanskoj Rai TV.

“Pandemija se ponaša onako kako smo predviđali”, dodao je.

Guerrovo upozorenje stiže nakon što neke zemlje Evrope, ali i širom svijeta, polako kreću s ublažavanjem strogih mjera ograničenja koje su uvedene kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Njemačka i Francuska obećale su stotine milijuna dodatnog financiranja za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) samo nekoliko tjedana nakon što je Donald Trump objavio da će SAD prekinuti vezu sa istim.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je na tiskovnoj konferenciji u Ženevi u četvrtak da je njegova vlada trebala osigurati dodatnih 266 milijuna eura (298 milijuna dolara) za financiranje WHO-a.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je na Twitteru da je organizacija “vrlo zahvalna” na obećanju zemlje.

Prema podacima stranice Worldometers, do sada je na svijetu zabilježeno više od 9,7 miliona slučajeva zaraze covidom-19. Ukupno je umrlo skoro 500.000 ljudi, a oporavilo se 5.276.000.

Najveći broj smrtnih slučajeva imaju Sjedinjene Države sa 126.000 mrtvih. Nakon toga slijedi Brazil s 55.000 žrtava, a zatim Britanija s 43.000.

CNN