Skip to content

Fokus je na Gazi, dok se istovremeno vrše ubistνa Ρalestinaca na Ζapadnoj obali

Dok je posljednjih dana fokus usmjeren na Gazu, napadi izraelskih doseljenika i sukobi ostavljaju desetke mrtvih Palestinaca na Zapadnoj obali. Najmanje 61 osoba, uključujući djecu, su ubijeni na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra, piše CNN.

Ibrahim Wadi, 62, i njegov sin Ahmad, 24, bili su na putu za sprovod četvero Palestinaca koje su ustrijelili izraelski doseljenici u njihovoj okupiranoj zajednici na Zapadnoj obali, kada je njihov automobil napadnut. Oni su među najmanje 61 osobom, uključujući djecu, koji su ubijeni na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra, kada je Hamas pokrenuo svoj iznenadni napad bez presedana na Izrael, prema tamošnjem palestinskom ministarstvu zdravstva. Više od 1250 je ozlijeđeno.

Izraelski doseljenici slobodno šetaju selom u Zapadnoj obali pod zaštitom izraelske policije, rekao je Hani Odeh, gradonačelnik Qusre, za CNN.

Izraelski vojni buldožeri su upravo jučer uništili ulice u izbjegličkom kampu Nour Shams na Zapadnoj obali i proglasili su ga zatvorenom vojnom zonom. Izraelski vojnici vrše racije, ulaze u kuće i uništavaju ulice. Jučer su dopisnici Al Jazeere prenijeli vijesti iz Zapadne obale.

I prije rata s Hamasom, Zapadna obala je ključala

CNN je razgovarao sa stanovnicima Zapadne obale koji kažu da se boje vala nasilja izraelske vojske i sigurnosnih snaga, kao i osvetničkih napada oko 700.000 izraelskih doseljenika koji žive na tom području. Najnovija ubistva događaju se u pozadini godine u kojoj je Zapadna obala doživjela porast napada doseljenika, uključujući onaj koji je izraelski vojni zapovjednik nazvao “pogromom”.

Otkako je Izrael preuzeo kontrolu i okupirao Zapadnu obalu 1967. od Jordana nakon šestodnevnog rata, teritorij, za koji se stanovnici nadaju da će biti dio buduće palestinske države, naselili su izraelski civili, često pod vojnom zaštitom.

Većina svijeta smatra ova naselja nezakonitima prema međunarodnom pravu. Izrael gleda na Zapadnu obalu kao na “sporni teritorij” i tvrdi da je njegova politika naseljavanja legalna.

Ove godine, nakon izbora najdesničarske, ekstremističke vlade u povijesti Izraela pod vodstvom premijera Benjamina Netanyahua, razbuktalo se nasilje između doseljenika i Palestinaca na Zapadnoj obali.

Do sredine septembra ove godine, Ujedinjeni narodi su izvijestili o 798 incidenata povezanih s doseljenicima na okupiranom području, u kojima je ozlijeđeno 216 Palestinaca. U istom razdoblju izraelske snage ubile su 179 Palestinaca na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska (IDF) kaže da su većina osumnjičeni za terorizam ili ljudi koji se nasilno sukobljavaju s njihovim trupama tijekom racija, ali ne nudi dokaze u svakom slučaju za ovu tvrdnju.

Doseljenici su dugo bili optuživani za provođenje djela nasilja nad Palestincima. Osim ubojstava, ti su napadi uključivali incidente fizičkog napada, oštećenja imovine i uznemiravanja.

Odeh je inzistirao na tome da je njihov cilj istjerati Palestince iz njihovih domova i konačno s okupirane Zapadne obale.

Palestinci su podvrgnuti strogim ograničenjima kretanja unutar Zapadne obale i između Zapadne obale i Izraela, s izraelskim vojnim snagama koje su potpuno zatvorile kontrolne tačke i blokirali ceste, prema nekoliko stanovnika koji govorio za CNN.

Palestinci koji žive na Zapadnoj obali rekli su za CNN da je zatvaranje značajno utjecalo na njihove svakodnevne živote, ograničavajući njihovu mogućnost da putuju na posao, školu, liječenje i druge bitne aktivnosti, piše CNN.