Skip to content

Tajnik Ruskog Vijeća Sigurnosti Tvrdi Da Se Europi Približava Radioaktivni Oblak Iz Ukrajine

• Na sastanku u u gradu Siktivkaru (Rusija) tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, Nikolaj Patrušev, rekao je da se zbog masovnog uništavanja streljiva ukrajinskih oružanih snaga koje navodno sadrži osiromašeni uranij stvorio radioaktivni oblak koji se približava Europi.

Također je naveo i da je u Poljskoj već zabilježen porast radijacije, prenosi The Eastern Herald pozivajući se na ruske medije.


– Lideri zapadnih zemalja će pod pritiskom SAD također razgovarati o pomoći Ukrajini. Amerikanci su više puta u istoriji ‘pomogli’ zemljama. Ukrajini su također ‘pomogli’ – izvršili su pritisak na svoje satelite i isporučili su municiju sa osiromašenim uranijumom. Njihovo uništavanje je dovelo do toga da se radioaktivni oblak uputio ka Zapadnoj Europi. U Poljskoj je već zabilježen porast radijacije – rekao je Patrušev.

Patrušev je podsjetio da su SAD u augustu 1945. bez ikakve vojne potrebe bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, što je izazvalo “katastrofalne posljedice i smrt ogromnog broja civila”.

“Nisu se ispričali! I neće se ispričati za ono što su učinili. Stalno ispiru mozak Japancima kako bi ih natjerali da misle da je Sovjetski Savez, a ne Sjedinjene Države, upotrijebio nuklearno oružje protiv njih”, naveo je Patrušev.

U tome se sastoji američka pomoć i demokracija, dodao je.

S druge strane, u srijedu je poljska Državna atomska agencija zanijekala izvješća o povećanju razine radijacije u Lublinskom vojvodstvu.

Nema opasnosti od zračenja u Poljskoj

Agencija je informaciju koja se pojavila o “povećanoj radioaktivnosti” u Hmjelnickom u Ukrajini nazvala lažnom, uz napomenu da nema opasnosti od zračenja.

Nema opasnosti od zračenja u Rusiji

Također, radijacijska situacija u Rusiji je stabilna, nema prekoračenja radijacijske pozadine, izvijestila je tiskovna služba Rospotrebnadzora.

Prema podacima praćenja, radijacijska situacija u našoj zemlji ostaje stabilna. Nije zabilježeno prekoračenje radijacijske pozadine, stoji u izvješću.

Patrušev je također ustvrdio je da su SAD umiješane u ubistvo proratnog vojnog blogera u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu u aprilu, te dizanje automobila bombe u automobilu pisca i političara ranije u maju, javlja Reuters.

Ranije je Velika Britanija najavila planove za prebacivanje granata s jezgrom od osiromašenog urana u Ukrajinu zajedno s tenkovima Challenger.

Britansko ministarstvo odbrane branilo je odluku da se Ukrajini, osim pošiljke tenkova Challenger 2, isporuči municija za probijanje oklopa koja sadrži osiromašeni uranij.

Ministarstvo je ranije u saopštenju navelo da je osiromašeni uranij uobičajena komponenta i da nema nikakve veze sa nuklearnim oružjem te da ga britanska vojska koristi decenijama.

S tim u vezi, ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo je da se Zapad odlučio boriti protiv Ruske Federacije do posljednjeg Ukrajinca, ne riječima, već djelima.

A tajnik za tisak predsjednika Ruske Federacije, Dmitrij Peskov, naglasio je da će Britanci morati snositi odgovornost ako je zdravlju ljudi nanesena nepopravljiva šteta.


Granate koje sadrže osiromašeni uranij su protiv-oklopno streljivo, a često su bile meta kritika jer predstavljaju rizik po zdravlje vojske koja ih koristi, kao i stanovnika granatiranih područja.