Skip to content

Talijanka ostavila milionsko nasljedstvo svojoj albanskoj njegovateljici; Rođaci podigli tužbu

U jesen 2023. Maria Malfatti, nasljednica jedne od najuglednijih obitelji i potomka bivšeg gradonačelnika talijanskog grada Rovereta, u pokrajini Trento, preminula je u dobi od preko 80 godina, snažna žena, integrirana u društvo i, prije svega, s pozamašnim nekretninama i novcem.

Prema onome što prenosi L’Adige, Maria je živjela sama, nikada se nije udavala i nije imala djece. Posljednjih godina njezina postojanja, o njoj se brinula njegovateljica.

Nakon njezina odlaska, desetero njezinih rođaka se našlo pred iznenađenjem za koje bi bilo malo reći da je gorko. Jer nakon završenog sprovoda, kada je notar pozvao rodbinu da pročita oporučne želje preminule voljene osobe, šok je bio velik.

Maria Malfatti je naime imenovala albansku njegovateljicu za svog univerzalnog nasljednika.

Etnička pripadnost i profesija, očito, nemaju veze s tim, ali veličina imovine ima: 5 miliona eura između tekućih računa (oko milion) i stanova, uključujući i povijesnu zgradu u Via della Terra. Imovina koja bi u potpunosti bila rezervisana za porodičnu njegovateljicu albanske nacionalnosti.

Rođaci su, međutim, željeli jasno vidjeti, pa su se obratili odvjetniku Luci Fedrizziju iz Mezzolombarda kako bi se uvjerili da iza ove donacije ne stoji ništa protuzakonito.

Podnijeli su žalbu. Tvrde da Marija, poslednjih dana života, “nije bila pri čistoj svijesti” i smatraju da je njegovateljica to iskoristila.

Nadležni zamrznuli imovinu

Zamjenica tužitelja Viviana Del Tedesco, primivši dojavu o slučaju, analizirala je dokumente i svjedočenja i na kraju, nakon nekoliko mjeseci mukotrpnog rada, potpisala sudsku pljenidbu u konzervativne svrhe.

Imovina je, da tako kažem, zamrznuta do odgovora sudaca. Jer predstavlja velik rizik da se predloženi nasljednik riješi imovine – osim novca, riječ je o stanovima, slikama i vrijednim knjigama.

Jasno je da je istraga tek na početku, ali ulozi – osim onoga što se po zakonu naziva “legitimnim” – vrlo su visoki.

Suočena s pritužbom koju je iznio odvjetnik Luca Fedrizzi, kako je spomenuto, tužiteljica Del Tedesco analizirala je pritužbu, ali i papire te je na kraju, čekajući ročište o meritumu, blokirala svu imovinu kako bi izbjegla moguću prodaju – ali to će se ocijenit na sudu – neprimjerenim.

Međutim, dok se čeka presuda, imovina obitelji Malfatti stavljena je u zamrzavanje. Uključujući zgradu u Contrada della Terra zajedno s povijesnom fontanom koja gasi žeđ prolaznika i koju, da tako kažem, svakodnevno ovjekovječuju turisti koji uživaju u šetnji i divljenju povijesnom jezgrom Rovereta, piše L’Adige.

Stara fontana della Terra. Impresivna je zbog starosti. Tu je i prostor gdje bi ljudi prali svoju odjeću i vanjski amfiteatar.

Marija Malfatti, ko je ona?

Žena je u rodu sa Valerianom Malfattiem, koji je rođen 20. novembra 1850. od porodice Cesarea i Irene Chiusole u Roveretu, tada pod vlašću Habsburške monarhije. Valeriano je diplomirao inženjerstvo na Politehnici u Stuttgartu. Nakon procjene, bio je gradonačelnik Rovereta od 1886. do 1915. Bio je član Tirolske skupštine od 1883. do 1909. godine. Član Trentinske liberalno-nacionalne stranke, 1885. izabran je u bečki parlament gdje je imao je i ulogu potpredsjednika. Od 1920. do 1931. imenovan je senatorom Kraljevine Italije.

Mnogi Talijani odobravaju ovakav stav pokojne Marie Malfatti

“Tipična priča o nećacima koji u vrijeme nasljedstva saznaju da imaju tetku…”

“Pitam se zašto ljubav prema obitelji uvijek dolazi nakon smrti (kada postoji nasljedstvo)”

“Kada neko umre, rođaci iskaču kao puževi poslije kiše”, jedni su od mnogih komentara.