Skip to content

Talijanska premijerka smatra da naoružavanje Ukrajine ne dovodi do eskalacije: ‘Oni koji pomažu Ukrajini rade za mir’

‘Talijanski stav o Ukrajini izuzetno je jasan i dosljedan predanosti od 360 stupnjeva koja se tiče financijskog, vojnog i civilnog fronta i to sam ponovila Zelenskom s kojim sam razgovarala’, rekla je premijerka Meloni.

Meloni je potvrdila slanje sustava Samp-T iz Italije i Francuske u Kijev

Apsolutno, već smo neko vrijeme angažirani sa Parizom u zajedničkom pothvatu po pitanju koje je vrlo važno za Ukrajinu. Mislim da idemo ekspresno i u sljedećih nekoliko dana moći ćemo to definitivno objaviti’, kazala je Meloni.

Meloni o slanju aviona u Kijev

Mi smo na raspolaganju da odradimo svoj dio u 360 stupnjeva. Radije neću reći više. Ovisi o ravnoteži međunarodne zajednice, ali mi smo tu i uvijek smo bili. Sa strahovima koje više ima opozicija nego većina, da vojna pomoć dovodi do eskalacije rata, apsolutno se ne slažem‘, odgovorila je.

Postoji samo jedna mogućnost da na kraju dođemo do pregovaračkog stola, a to je odnos snaga na terenu. Invazija na Ukrajinu dovodi rat bliže našem domu, a ne dalje. Oni koji pomažu Ukrajini rade za mir”, istaknula je Meloni.

Meloni je ponovo upitana o sastanku Zelenskog, Macrona i njemačkog kancelara u Parizu, koji je nazvala ‘neprikladnim’ jer narušava jedinstvo EU.

Ono što se dogodilo “ne utječe na naše odnose, ali kad nešto nije u redu, moram to reći “, ponovila je Meloni.

Ona je podsjetila da su na sastanku u Parizu bili samo Makron i Šolc, odnosno dvojica od 27 lidera zemalja EU.

“Griješe svi koji misle da Evropa treba da bude klub u kojem ima onih koji su važniji od svih ostalih. Po meni, kada se kaže da EU ima prvi i treći razred, vrijedi se prisjetiti Titanika: kada brod potone, nije važno koliko ste platili kartu“, kazala je Meloni tijekom press konferencije u Bruxellesu.