Skip to content

TATA UZEO PRAVDU U SVOJE RUKE i pred policijom likνidirao poznanika jer mu je siΙovao sina

Jedna nevjerojatna ali istinita priča u kojoj je instruktor karatea οteo i zΙostavljao dječaka (11), kojeg je trenirao, na kraju je završila i u knjizi, a o njoj se dosta pisalo po svjetskim medijima.

Otac dječaka, Leon Gary Plauché rođen je 10. studenog 1945. u Baton Rougeu. Kratko je služio u američkim zračnim snagama, gdje je stekao čin stožernog narednika. Nakon što je napustio vojsku, Plauché je postao prodavač opreme, a radio je i kao snimatelj za lokalnu novinsku postaju. Sve u svemu, činilo se da je Plauchéu suđeno voditi miran i običan život.

Onda se jednog dana sve promijenilo.

Niz događaja koji će zauvijek promijeniti Plauchéov život pokrenut je 19. veljače 1984., kada je instruktor karatea njegovog 11-godišnjeg sina Jodyja pokupio da se provozaju. Jeff Doucet, 25-godišnjak s velikom bradom, obećao je mami June Plauché, da će se vratiti za 15 minuta.

June Plauché nije sumnjala u Douceta: nije imala razloga za to. Troje od njihovo četvero djece podučavao je karateu i uživao je povjerenje u zajednici. Doucet je uživao provoditi vrijeme s dečkima, a oni su uživali provoditi vrijeme s njim.

je imao 10 godina kada je počeo ići na satove karatea kod Douceta, koji je u dječakovoj glavi postao njegov najbolji prijatelj.

Jody Plausch i njegov instruktor οtmičar Jeff Doucet. Stara slika, foto: AP

Mama dječaka nije ni znala da Jeff Doucet ne vodi Jodyja na vožnju po susjedstvu. Do noći su njih dvojica bili u autobusu koji je vozio prema Zapadnoj obali. Usput je Doucet obrijao bradu i obojio dječakovu plavu kosu u crno. Nadao se da će Jodyja predstaviti kao vlastitog sina dok se istovremeno skrivao od organa reda koji će im uskoro ući u trag.

Doucet i Jody Plauché prijavili su se u jeftini motel u Anaheimu u Kaliforniji, samo nekoliko minuta hoda od Disneylanda. U sobi motela Doucet je seκsualno napao svog učenika karatea. To je trajalo sve dok Jody nije zatražio da nazove njegove roditelje, što je Doucet dopustio. Policija, koju su upozorili Jodyni roditelji, ušla je u trag pozivu i uhitila Douceta dok je dječak poslan na let za Louisianu.

Ubοjstvo Jeffa Douceta Garyja Plauchéa emitirano je uživo

U trenutku dok je policija pratila Ducheta po zračnoj luci “Baton Rouge” u Louisiani, Plausch je izvadio pištolj i pucaο u profesora karatea. Plauché se odvezao do zračne luke Baton Rouge. Ušao je u dvoranu za dolaske noseći bejzbolsku kapu i sunčane naočale. Skrivena lica prišao je govornici. Dok je brzo telefonirao, novinarska ekipa WBRZ-a pripremila je svoje kamere da snime karavanu policajaca koji su Jeffa Douceta ispraćali iz njegovog zrakoplova. Kad su prošli, Plauché je iz čizme izvukao pištolj i pucao Doucetu u gΙavu.

Gary Plauché, lijevo, trenutak prije nego što će upucati otmičara svog sina.

“Zašto, Gary, zašto si to učinio?” – viknuo je časnik na prijatelja dok ga je razoružavao.

‘Da je netko to učinio vašem djetetu, i vi biste to učinili!’ Plauché je odgovorio, u suzama.

Gary je proveo nekoliko dana u zatvoru, ali na kraju nije odslužio zatvorsku kaznu, jer je kazna prebačena u uvjetnu i obvezni rad za opće dobro, a kazneno djelo u ubojstvo iz nehaja. Sudac je kaznu obrazložio tvrdnjom da odlazak u zatvor nikome neće pomoći – te da nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Tridesetak godina kasnije, 2014. godine, Jody Plauché odlučio je otkriti kroz što je tih godina prolazio u knjizi ‘Zašto, Gary, zašto’. Sam naslov knjige je ono što mu je zauvijek ostalo u sjećanju, riječi jednog od policajaca nakon što je njegov otac upucao instruktora i odlučio je knjigu nazvati baš tako, piše Dnevno.hr.

Plauché potiče roditelje da budu uključeni u svoju djecu i budu oprezni s odraslim osobama — uključujući člana obitelji ili bliskog prijatelja — koji posvećuju neuobičajenu količinu pažnje djetetu.

“Ako netko želi provoditi više vremena s vašom djecom nego vi, to je znak za crvenu zastavu”, rekao je.

Jody Plauché