Skip to content

Teroristi YPG/ PKK ispalili rakete na Gaziantep u Turskoj

Pet raketa, koje su ispalili teroristi YPG/PKK-a sa sjevera Sirije, pogodile su srednju školu, dvije kuće u centru Karkamisa te kamion u blizini graničnog prijelaza Karkamis.

Guverner Gaziantepa Davut Gül rekao je: ‘Teroristička organizacija ispalila je pet minobacača/raketa s istočne strane Eufrata na središte okruga Karkamış. U napadu na civilna naselja; 2 naša susjeda su preminula. Povrijeđeno je 6 naših državljana, od kojih 2 teže’, rekao je. Kratko nakon toga oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Turkiye Suleyman Soylu te saopćio da su ubijene najmanje tri osobe.

Dan ranije su teroristi PKK izveli napad raketnim bacačem u području graničnih vrata Öncüpınar u Kilisu. U napadu je ozlijeđeno osam pripadnika osiguranja, uključujući jednog inspektora i šest policajaca.

Turska je izvela operaciju ‘Kandža Mač’  koja je opisana kao najveći zračni napad ikada. Turske zrakoplove pratile su naoružane bespilotne letjelice (SİHA).

Mete u sjevernoj Siriji i Iraku istovremeno su gađali zrakoplovi koji su poletjeli iz 6 različitih baza diljem zemlje. Prijavljeno je da je sudjelovalo više od 50 F-16 i oko 20 TİHA/UAV/SİHA (AKINCI, TB2 i ANKA). Operaciju su podržavale i topničke baterije stacionirane na granici.

Turski borbeni zrakoplovi bombardirali su vojne položaje koji pripadaju PKK/PYD-u u regijama Kandil, Asos, Hakurk na sjeveru Iraka i regijama Arap Pınarı, Tel Rıfat, Cizire i Derik na sjeveru Sirije. Navedeno je da su mete pogođene u sjevernom i istočnom dijelu Alepa, u području Tal Abyad, Al-Gharbi i gradovima Ayn Isa i Abu Rasin u sjevernom dijelu Raqqe, te istočno od grada Ras Al-Ain. Grupe u regiji objavile su da su pogođeni Ayn al-Arab, Ayn Isa, Ayn Dagne, Derbesiye, Tel Rifat, Maranez, Malikiye, zračna baza Minnag u Siriji, te Kandil, Asos, Sulaymaniyah, Sincar i Erbil (Senkeser) u Iraku.

Sirijska službena novinska agencija SANA napisala je da su vojnici Sirijske arapske vojske izgubili živote u bombardiranju sjevernog sela Alepa i ruralnih područja Hasake. Aydınlık je iz vojnih izvora saznao da iako sirijski vojnici u nekim područjima blizu točaka bombardiranja nisu bili izravne mete, ‘možda su bili pogođeni napadom’.

U telegram grupama sirijskih oporbenih skupina koje izvještavaju o regiji, objavljeno je da su mnogi teroristi PKK/PYD ubijeni i deseci ranjeni u zračnom bombardiranju. Također se doznaje da su snage Sirijske nacionalne armije u sjevernim regijama Sirije prešle u stanje pripravnosti zbog pripreme napada.

S iračke strane još nisu objavljeni nikakvi detalji u vezi s rezultatima velike operacije turskih ratnih zrakoplova i SİHA protiv ciljeva PKK-a na planini Kandil, Sinjar i raznim drugim regijama u vezi sa zračnim napadima u Siriji.

 

Foto: AA