Skip to content

Tisuće ljudi obilježavaju sjećanje na talijanskog fašističkog diktatora Musοlinija

Neuspjeh Italije da se u potpunosti pomiri sa svojom fašističkom prošlošću nikada nije bio očigledniji nego sada, dok nova talijanska premijerka Giorgia Meloni nastoji udaljiti svoju ekstremno desnu Braću Italije od svojih neofašističkih korijena, piše Politico.

Fašistički simpatizeri odjeveni u crno skandirali su i pjevali u slavu Benita Mussolinija. Ne samo odrasli u crnim košuljama, čak i djeca odjevena u crno, s fesovima na glavi, prate procesiju sa svojim roditeljima u Predappiu.

Foto: Tommas Romanini

Nekoliko tisuća fašističkih simpatizera odjevenih u crno skandiralo je i pjevalo u slavu Benita Mussolinija dok su marširali do kripte talijanskog diktatora u nedjelju, 100 godina nakon što je Mussοlini ušao u Rim i dovršio državni udar koji je doveo do dva desetljeća fašističke vladavine.

Mnoštvo u Predappiu, Mussοlinijevom rodnom i posljednjem počivalištu u sjevernoj regiji Emilia-Romagna, očito je također bilo ohrabreno činjenicom da je stranka neofašističkih korijena na čelu talijanske vlade prvi put nakon Drugog svjetskog rata.

Organizatori su upozorili sudionike, koji su stigli iz daleka poput Rima, Belgije i Sjedinjenih Država, da ne bljeskaju rimskim pozdravom koji su koristili fašisti, inače bi riskirali kazneni progon. Ipak, neki nisu mogli odoljeti jer se gomila zaustavila ispred groblja gdje je Mussolini položen radi molitvi i pozdrava od Mussοlinijeve praunuke, Orsole.

“Nakon 100 godina, još uvijek smo ovdje da odamo počast čovjeku koji je ova država željela i kojem se nikada nećemo prestati diviti”, rekla je Orsola Mussolini uz klicanje.

Očekivali smo puno ljudi, ali ne tako – kazala je Orsola Mussolini – došli su iz raznih dijelova Italije, pa čak i iz inozemstva. Tu su i Španjolci, iz falange, sa Španjolskom, Francom, uvijek je bio odličan odnos.

 

Navela je postignuća svog pradjeda, navodeći infrastrukturni procvat koji je izgradio škole, bolnice i javne zgrade. Pridružila joj se sestra Vittoria, koja je predvodila mnoštvo u molitvi.

Gomila je posljednji povik uzvikivala “Duce, Duce, Duce”, Mussοlinijevu počast kao talijanskog diktatora.

Antifašistički borci održali su u petak marš u Predappiu, kako bi obilježili godišnjicu oslobođenja grada – i kako bi spriječili fašiste da marširaju točno na godišnjicu Marša na Rim.

Unutar groblja u nedjelju, obožavatelji Ducea stali su u red kako bi ušli u njegovu kriptu smještenu u stražnjem kutu. Svaki je dobio memorijsku karticu koju su potpisale njegove praunuke s fotografijom nasmijanog Mussolinija koji drži svoju ruku u kožnoj rukavici visoko u rimskom pozdravu. “Povijest će dokazati da sam u pravu“, stoji na kartici.

Giorgia Meloni je ovaj tjedan osudila antidemokratsku prirodu fašizma i nazvala njegove rasne zakone, koji su poslali tisuće talijanskih Židova u nacističke logore smrti, “niskom točkom”.

Povjesničari bi njegovom razοrnom naslijeđu također dodali Mussοlinijev savez s nacističkom Njemačkom i Japanom u Drugom svjetskom ratu i njegovu katastrοfalnu kolonijalnu kampanju u Africi.