Skip to content

Tito je za Sofiju Loren mijesio tijesto i pekao štrudle

Josip Broz Tito je za vrijeme svoje vladavine ugostio mnoge svjetske zvijezde poput Elizabet Tejlor, Sofije Loren i Ričarda Bartona.

Svi oni su se divili jedno drugom, a i na Jovanku Broz su ostavili dobar utisak, priča Nada Budisavljević, sestra Jovanke Broz. Ona u knjizi Žarka Jokanovića “Moja sestra Jovanka Broz”, otkriva zanimljivosti iz života Josipa Broza Tita i prve dame SFRJ.

Posebnju pažnju tadašnjih medija je privukla posjeta čuvene glumice Sofije Loren. Bila je gost na Brionima 15 dana. Nada kaže da je tom prilikom italijanska diva dovela i svog sina koji je tada imao samo godinu i po dana.

Došla je sa jednom švajcarskom dadiljom i bila je u vili “Jadranka”, tamo gdje su prvo bili Tito i Jovanka. Svaki dan je dolazila na plažu da se kupa. Tito i Jovanka su sve vrijeme bili tu za vrijeme njene posjete.

“Svakog dana je telefonirala Karlu Pontiju. Kosu je prala destilovanom vodom i na nju je stavljala maslinovo ulje. I ta njena kosa je bila veličanstvena. A kada bi je slikali uvijek je okretala profil koji je bio ljepši. To su te male tajne velikih majstora”, kazala je Nada Budisavljević.

Nada kaže da je Tito za Sofiju pravio zagorsku štrudlu.

“On je uživao da to radi, bio je tu i neki kuvar, ali Tito je to radio. Pravio je štrukle, štrudlu sa jabukama. Lično je razvijao tijesto na tom stolu, motao. Uživao je u tome. Ne znam baš da li je tačno znao koliko baš čega tu ide ili mu je kuvar u tome pomagao, ali je sam sve to mijesio i pekao”, otkriva Nada.

Kako kaže Nada, a i mnogi drugi koji su poznavali slavnu glumicu, Sofija Loren je jako voljela da kuva.

“Poslije je izdala knjigu “Sofija u kuhinji, s ljubavlju”. Tako nekako. I ona je pripremala sosove za špagete. Pošto se pravila velika količina tih sosova, sjećam se da je u to stavljala teleće, svinjsko meso i pršutu, ali kada sam čula da ide i osam kilograma svježeg paradajza, bila sam iznenađena. I to je stvarno bilo veličanstveno. Pravi specijalitet. I onda smo svi to jeli, svi zajedno, bilo je božanstveno”, sjeća se Jovankina sestra.

CdM

Sidebar