Skip to content

Titova milionska imovina se prodaje i poslije 43 godine

Zlatni ručni sat, brilijantni prsten, vile, stanovi na Menhetnu. Imovinu Josipa Broza Tita, čije se vlasništvo prepliće sa vlasništvom države kojom je predsjedavao, čine najličnije stvari, pokloni koje je dobijao, ali i skupocjeni namještaj, automobili, jahte i kuće, koji dostižu cijene od više miliona dolara.

Većina tih stvari poslije Titove smrti je zavedena kao imovina Federacije, a danas njene države nasljednice polako “kurcaju” bogatsvo koja im je poslije raspada SFRJ pripalo.

Tako je, recimo, prije par godina prodat stan na Menhetnu u Njujorku i to za 12,1 milion dolara, kao i bivša rezidencija SFRJ u istom gradu prošle godine. Za šestosobni dupleks, u Srbiji bi trebalo da bude isplaćeno oko 3,2 miliona, koliko je otišlo na plaćanje troškova proteklih 26 godina, kao i 39,5 odsto neto prihoda, odnosno nešto manje od 3,5 miliona dolara.

Za taj dupleks na Menhetnu, prema pisanju američkih medija, bio je zainteresovan poznati holivudski glumac Džek Nikolson, kao i prvi komšija Majk Volas, nekadašnji voditelj emisije TV CBS “60 minuta”.

Poslije prodaje Titovog rezidencijalnog stana na Menhetnu, dogovorena je i zajednička prodaja još jednog diplomatskog objekta bivše Jugoslavije u inostranstvu – ambasade i rezidencije u Tokiju, za koje će zemlje nasljednice dobiti 14,7 miliona eura. Od te svote Srbija je dobila 5,8 miliona eura.

Nisu samo kuće i stanovi skupi

Zlatni ručni sat “Patek Filip” (Patek Philippe) iz 1950. godine, sa potpisom Josipa Broza Tita, prodat je na Internet aukciji po cijeni od 7.600 eura, a kupac je kolekcionar iz Beograda. Taj sat, optočen 18-karatnim zlatom, Tito je skinuo sa ruke i poklonio jednom oficiru državne bezbjednosti, čija porodica ga je sada prodala.

Josip Broz kuha za Sofiju Loren

Brilijantni prsten koji je bio Titov zaštitni znak, navodno je kupio zagrebački kolekcionar poslije Titove smrti. Kako se smatra, izdvojio je pedeset hiljada tadašnjih maraka i džip “grand čiroki”, ali je prsten pretrpio prepravke, pa je četvrtasti brilijant preoblikovan u okrugli, a po obodu su mu dodati sitniji dijamanti.

Čuveni brod “Galeb” kojim je Tito oplovio svijet je korišten u različite svrhe, a na kraju ga je na licitaciji kupio grad Rijeka za 150.000 dolara.

 

Prije par godina je ponovljen i javni poziv za prodaju jahte “Jadranka”, koja je za potrebe predsjednika SFRJ izgrađena 1977. godine, u Hrvatskoj. Ona još uvek nije našla kupca, a nova cijena iznosi 50.000, umjesto dosadašnjih 80.000 eura.

Također, na prodaju je stavljen i Mercedes Benz 600 model “Pullman Landauleta”, automobil koji je u svoje vrijeme važio za vrhunac luksuza u vožnji koju je novac mogao da kupi. Među kupcima jednog od samo devet primjeraka u svijetu bio je i Josip Broz Tito, a taj automobil sada se prodaje za 2,5 miliona funti.

Zbog Brozove prijateljske diplomatije i poklona koje je dobivao od lidera država, postoje i mnogi drugi objekti po svijetu do kojih je prodceduralno teško doći, a čija vrijednost može biti veoma velika, piše Blic.