Skip to content

Tko je završio koncert “Wagnera”? Tri glavne verzije Prigožinove smrti i hoće li doći do nove pobune

“Čelnik Wagnera, ruski heroj i patriot Jevgenij Viktorovič Prigožin poginuo je u akciji ruskih izdajica”, objavljeno je na kanalu Grey Zone.

Pojavila se i snimka Wagnerovaca koji najavljuju osvetu zbog smrti Prigožina.

Mnogi pričaju o tome što će Wagner raditi u ovoj situaciji. Reći ćemo samo jedno – krećemo. Očekujte nas – govore na videu.

Sada postoje tri glavne verzije smrti Jevgenija Prigožina, navodi se u analizi ukrajinskog medija Strana.

– Prva verzija, i najčešća, navodi da je Prigožinov avion dignut u zrak (ili oboren) po Putinovom nalogu.

– Druga verzija je da je to inicijativa nekih unutarnjih neprijatelja Prigožina u Ruskoj Federaciji.

– Treća – avion su digle u zrak strane specijalne službe, ubacivši tamo eksploziv. Najvjerojatnije će to postati službeno u Rusiji, piše publikacija.

Ako je prva verzija tačna, onda Prigožinova smrt šalje vrlo jasan signal – svatko tko izazove ruski državni stroj i osobno Putina bit će slomljen. Bilo da je riječ o Navaljnom ili Prigožinu. Razlika između njih je u tome što Navalni nije digao oružanu pobunu, pa je stoga u zatvoru. I Prigožin je digao bunu, nije se pokajao i ubijen je.

To je, između ostalog, signal za one predstavnike ruske elite koji su, u pozadini teškog rata, Wagnerove pobune i drugih problema, već uspjeli otpisati Putina, odlučili da je “Akello promašio”, “njega se više ne treba bojati i već su počeli govoriti o “tranzitu vlasti”.

Možemo li nakon Prigožinove smrti očekivati ​​pobunu “wagnerovaca” i njihovih pristaša, za što se već pojavljuju pozivi?

Publikacija sa sigurnošću navodi da će im sada to biti mnogo teže nego prije 2 mjeseca ili čak početkom jula.

Otkako su se Wagnerovci razoružali i prestali s djelovanjem u Ruskoj Federaciji, dijelom u Bjelorusiji, dijelom u Africi, a dijelom potpisali ugovore s ruskim Ministarstvom obrane, prestali su biti ona silna sila kakva su bili tijekom lipanjskog marša na Moskvu.

Foto: PMC Wagner u Altajskom kraju

A u društvu i vojsci, kako su pokazali događaji od 23. do 24. juna, Prigožin ne uživa veliku podršku, s izuzetkom uske skupine radikalnih “Z-domoljuba” (i to ne svih). Ova skupina može nešto poduzeti, ali će Kremlju biti puno lakše nositi se s njima nego s pobunom prije dva mjeseca.

Osim toga, mnogim Wagnerovim pristašama možda je prikladnije i sigurnije vjerovati da su Prigožina ubile strane obavještajne službe i pozivaju da se “ne sije zbrka i ne eskalira situacija tokom rata”.

Općenito, ako opet pođemo od verzije da je Prigožin ubijen po nalogu Kremlja, logika djelovanja ruskih vlasti nakon pobune sada postaje razumljivija.

Putin je odlučio što više uspavati budnost Prigožina i njegovih suradnika. Pozvao ga na sastanak, ljubazno govorio, pokazivao znakove pažnje, nudio “mogućnosti zapošljavanja”, čak je ostavio dio državnih ugovora za firme šefa PMC-a. Rezultat je bio Prigožinov pristanak da razoruža Wagnera i zaustavi njegove aktivnosti u Rusiji, odlazeći u Bjelorusiju i Afriku. Paralelno se odvijala čistka ljudi bliskih Prigožinu u vojsci.

Time je opasnost od ponavljanja pobune uglavnom minimizirana (barem je Kremlj vjerovatno tako mislio), a 23. avgusta odlučeno je da se igra završi.

Podjetimo, Šef Wagnera Jevgenij Prigožin i njegov istaknuti zapovjednik Dmitrij Utkin bili su među putnicima u avionu koji se srušio u Rusiji, objavila je ruska vladina agencija za avijaciju dodavši da nitko od putnika nije preživio. Ranije je Telegram kanal Siva zona, koji je povezan s Wagnerom, objavio je da je Prigožin umrο.

Hoće li Prigožinovi suradnici nakon njegove smrti pokušati nastaviti igru ​​i hoće li u tome uspjeti?

Vidjet ćemo idućih dana.