Skip to content

“To otvara konzervu crva”: Njemačka se protivi planu EU da iskoristi zamrznutu rusku imovinu za obnovu Ukrajine

Njemačka se protivila planu EU da iskoristi zamrznutu imovinu Središnje banke Ruske Federacije za obnovu Ukrajine, jer bi to predstavljalo presedan za druge, kao što su zahtjevi Poljske za odštetu protiv Berlina za štetu tokom drugog svjetskog rata, izvještava Financial Times.

“Berlin i druge prijestolnice boje se pravnih i finansijskih posljedica”, pišu novine.

Evropska komisija razvija nacrt odluke prema kojoj će od finansijskih institucija koje posjeduju zamrznutu rusku imovinu zahtijevati da prebace dio dobivenog profita i iskoriste ga za obnovu Ukrajine.

Evropska središnja banka, Berlin i drugi neimenovani glavni gradovi “pozvali su na daljnje razmišljanje o ovim idejama” jer su “pravni rizici previsoki”.

“To otvara konzervu crva”, rekao je drugi njemački zvaničnik, dodajući da bi, ako bi EU uzela novac od ruske središnje banke ili ubrala prihode od ulaganja sredstava, to predstavljalo presedan za druge, kao što su zahtjevi Poljske za odštetu protiv Berlina za štetu tokom drugog svjetskog rata.

Jedan je zvaničnik rekao da je Marco Buschmann, njemački ministar pravosuđa, proučio prijedloge EU-a za prikupljanje sredstava ruske središnje banke i zaključio da su pravno neprovedivi.

Bloomberg je ranije pisao da EU ne može legalno zaplijeniti zamrznutu rusku imovinu.