Skip to content

“To što govori Dodik – misli svaki Srbin u RS, oni to žele kao što su Hrvati to željeli ’91. godine” – Milanović

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske danas je u Splitu. Tamo je sudjelovao na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM). Nakon ceremonije dao je izjavu za medije. Upitan je da prokomentariše situaciju u BiH.

“To u BiH na jedan način za nas ne znači ništa. Na drugi način sve što se tiče statusa Hrvata u BiH jako se tiče i nas”, rekao je Milanović.

“Amerikanci lete preko Hrvatske, koridor im je otvoren. Prolaze prema BiH. U međuvremenu je NATO napustio BiH. To je sad nekakva misija EU. I što se dogodilo? Par aviona, pretpostavljam američkih, letjeli su preko Hrvatske, rutinski, jer su to dogovorili s nekim u Sarajevu, nas ne moraju ništa pitati, preletjeli su”, piše N1.

“To se nije dogodilo jednom, stalno se to događa. Bila je nekakva vježba u BiH, a tamo je sve komplicirano. Ministar Bošnjak je sve sam dogovorio s NATO-om, ovi su doletjeli na vježbu koja je morala biti dva tjedna kasnije. Ali je održana na taj nesretni dan RS da bi se pokazalo Srbima. Bez obzira na Dodika koji svašta priča, ovi avioni lete preko Hrvatske jer im je to komodno.”

“Mogu i preko Crne Gore ući u BiH. Mi smo tražili da se uključimo u tu Althea misiju jer smo članica NATO-a. Kad je ta misija počinjala, nismo bili i NATO i EU. Ali i danas nas ne puštaju u misiju u BiH. Možemo davat svoje ljude u Afganistan…!, rekao je Milanović.

“Mi smo tu da se preko nas leti, ali kad Hrvatska kao članica NATO-a traži da sudjelujemo, otpilili su nas kao zadnjeg balavca. Ovog trenutnog ministra vanjskih poslova”, rekao je Milanović.

“Mi smo zemlja, imamo svoj ponos i interese”, dodao je. “Kako mogu letjeti preko Hrvatske? Pa mogu što hoće. A što Hrvatska traži? Ništa. Mi bismo tamo imali dva čovjeka, možda nikoga. Pa ne bi mi išli tamo tenkovima. To je pitanje statusa, digniteta. Mi smo sumnjivi, a Nizozemska koja je tamo bila u Srebrenici je u redu”, rekao je Milanović.

Hrvatska poput ‘prljavog tepiha’

Nedavno nadlijetanje američkih vojnih aviona nad Republikom Srpskom odvilo se preko teritorija RH.

“Nas ne moraju ništa pitat, preko Hrvatske se prelazi kao preko prljavog tepiha, nema šanse da obrišeš noge o otirač”, rekao je.

“Srbima se pokazalo da se slučajno ne bi usudili odcijepiti. Dodik nema s čim, čak i da ima volje. NATO je izašao iz BiH, ali i dalje sudjeluje u nekim vojnim vježbama. Odatle ta dva aviona’, kaže Milanović, kojemu smeta što Hrvatska ne može sudjelovati u operaciji Althea (bivši EUFOR).

“Imam tamo pravo biti isto koliko tamo pravo biti ima i – nagradno pitanje – Senegal, Burma ili Turska. Turska je tamo. Po kojoj osnovi. I Austrija, koja uopće nije u NATO-u”, rekao je Milanović.

Rekao je da RS nema oružje, nego par dugih cijevi i sitnog oklopa.

“Ali to što Dodik govori, to treba svakoga zabrinuti. Tako misli svaki Srbin u RS-u. Oni to žele kao što su to Hrvati željeli ’91. godine. To je realan život”, rekao je Milanović, piše Tportal.hr.