Skip to content

PUΤIN: Imamo više oružja od zemalja NATO-a! I hoće da ga smanjimo… JΕΒΙ ΙH

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su napadi na Rusiju, uključujući Kremlj i oblast Belgoroda, “pokušaji da se isprovocira Ruska Federacija na ozbiljne akcije odmazde”, uključujući upotrebu nuklearnog oružja, piše Strana.ua.

Ali, prema Putinovim riječima, Rusija neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

On je to najavio tokom govora na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Putin također smatra da se Rusiju izaziva udarima na njenu teritoriju da bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje u Ukrajini.

“Svi čekaju da počnemo da pritiskamo dugmad, ali mi to nećemo učiniti, Kijev nema vojnih uspjeha”, rekao je ruski predsjednik.

Dodao je da je “upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini teoretski moguća samo u slučaju prijetnje postojanju Rusije, ali mi sada nemamo takvu potrebu”.

“Upotreba nuklearnog oružja je teoretski moguća ako postoji prijetnja postojanju naše države ili teritorijalnog integriteta. Ali ne moramo da ga koristimo. Osim toga, samo obrazloženje na ovu temu snižava prag za upotrebu oružja. Imamo više takvog oružja nego zemlje NATO-a. Znaju oni za ovo, a nas sve vrijeme nagovaraju da krenemo u pregovore o smanjenjima. Žele da ga smanjimo, JE*I IH, znate, kako to naš narod kaže, rekao je šef Kremlja uz osmijeh.

– Sjedinjene Države su umjesto kontakata sa Rusijom odabrale da isporuče opremu Ukrajini, mi ćemo je spaliti – da vidimo šta će biti dalje

Nakon Putinovih riječi, predsjednik Alžira ga je nazvao prijateljem cijelog čovječanstva.