Skip to content

TOTALNO RAZOČARENJE: Haški sud odlučio je NE OSUDITI osumnjičenika za genοcid u Ruandi jer je “dementan”

– Félicien Kabuga, koji je priveden tek 2020. u Parizu nakon što je 26 godina izbjegavao hapšenje, optužen da je glavni financijer genocida u Ruandi 1994. nije sposoban za suđenje, on negira optužbe, a prema medicinskim stručnjacima Kabuga ima “tešku demenciju”.

Ova odluka vjerovatno znači da suđenje Félicienu Kabugi, koje je počelo prošle godine u Haagu, nikada neće biti dovršeno. Suci su priznali da bi to bio udarac žrtvama i preživjelima genocida u Ruandi 1994. godine, javlja AP.

Djeca izbjeglice iz Ruande mole zairske vojnike da im dozvole prijeći preko mosta koji razdvaja Ruandu i Zair, koji je sada Demokratska Republika Kongo, gdje su njihove majke prešle nekoliko trenutaka prije nego što su vojnici zatvorili granicu, 20. avgusta 1994. (AP Photo/Jean-Marc Bouju)

Suđenje mu je uslijedilo gotovo tri desetljeća nakon 100-dnevnog masakra koji je ostavio 800.000 mrtvih. Nalazi se u pritvoru UN-ove pritvorske jedinice u Haagu.

Nakon što su ga proglasili nesposobnim za suđenje, suci su rekli da će uspostaviti “alternativni postupak utvrđivanja koji je što sličniji suđenju, ali bez mogućnosti osude.”

Kabugini odvjetnici uložili su žalbu na tu odluku i u ponedjeljak je žalbeno vijeće presudilo da “ni Statut ni sudska praksa Mehanizma i sudova koji su mu prethodili ne dopuštaju ‘alternativni postupak utvrđivanja’ umjesto suđenja”, stoji u priopćenju suda.

Nakon godina provedenih u bijegu od međunarodne pravde, Kabuga, čija je glava bila osuđena na nagradu od 5 miliona dolara, uhapšen je blizu Pariza u maju 2020. Prebačen je u Haag kako bi mu se sudilo na rezidualnom mehanizmu, sudu koji se bavi preostalim slučajevima iz sada zatvorenih UN-ovih tribunala za Ruandu i balkanske ratove.

Sud je rekao da su žalbeni suci shvatili da su “žrtve i preživjeli zločina za koje se Kabuga tereti dugo čekali da vide pravdu i da je nemogućnost dovršetka sudskog postupka u ovom predmetu, zbog nedostatka Kabugine sposobnosti za suđenje, mora biti razočaravajuće.”

Razmjeri i brutalnost genocida izazvali su šok u cijelom svijetu, ali nijedna država nije intervenirala da nasilno zaustavi ubistva.

Većina žrtava ubijena je u vlastitim selima ili gradovima, mnogi od svojih susjeda i suseljana. Bande Hutua tražile su žrtve koje su se skrivale u crkvama i školskim zgradama. Milicija je ubijala žrtve mačetama i puškama. Seksualno nasilje je bilo rašireno, a procjenjuje se da je 250.000 do 500.000 žena silovano tijekom genocida.

Kabuga je bio suosnivač i sponzor Rwandan Thousand Hills Radio i TV medija, koji je u velikoj mjeri odgovoran za genοcid u Ruandi 1994. godine, u kojem je u 100 dana masakra ubijeno oko 800 000 ljudi.

“Ako si žohar, moraš biti ubijen, ne možeš ništa promijeniti”, pozvala je u eter Radiotelevizija u vlasništvu Kabuge.

Ova prοpaganda izazvala je pοkolj Tutsija, koji su izveli uglavnom predstavnici naroda Hutu.

Félicien Kabuga, osumnjičeni za genocid u Ruandi PROGLAŠEN NESPOSOBNIM

Za Kabugu kažu da je u to vrijeme bio najbogatiji čovjek u Ruandi.