Skip to content
Cvijet Lopoč

Transformacija biljaka

Biljke oduzimaju dah na više načina: svojom ljepotom, duljinom trajanja cvijeta ili pak svojim mirisom.

Dok su neke biljke predodređene biti samo ženske, neke samo muške ili čak oboje istovremeno, cvjetovi biljki u sljedećem članku otvaraju se na samo dva dana u godini, prvi dan kao ženski, a drugi dan kao muški cvijet.

Biljke se koriste ovom metodom kako bi stvorile jedinke različite od sebe, a veća raznolikost dugoročno omogućava i sigurniji opstanak.

Biljke viktorija (Victoria amazonica), titan arum (Amorphophallus titanum) i avokado (Persea americana) primjeri  biljaka koje cvjetaju dva dana u godini, jedan dan ženskim, a drugi dan muškim cvjetovima.

Divovski amazonski lopoč ili viktorija, potječe iz Južne Amerike gdje ju je u porječju Amazone otkrio češki botaničar Tadeaš Henke 1801. godine.

Cvijet Lopoča
Amazonski lopoč – Foto: Flickr.com (sve slike)

Ime je dobila u čast kraljice Viktorije te je najveći i najpoznatiji tropski lopoč.

Viktorijini listovi se nalaze na površini vode i mogu doseći promjer do 2,5 m te tako čak i uzdržati masu čovjeka.

Ono što je puno rjeđe vidljivo, ali ništa manje neobično je njen cvijet.

Naime, cvjetovi viktorije otvaraju se na dva dana u godini, ali na toliko neobičan način da ta dva dana željno iščekujemo svake godine.

Prvi dan cvijet je bijele boje i ženskog spola, a potpuno se otvara tek pred večer.

Privlači noćne kukce svojim slatkastim mirisom koji podsjeća na ananas i toplinom koju proizvodi.

Kukac ulazi u viktorijin cvijet prenoseći pelud druge biljke na njen tučak i time započinje oplodnja, a cvijet se zatvara.

Kada se otvori sljedeću večer, novi muški cvijet sada je crvenkaste boje bez izraženog mirisa, a kukac je konačno pušten na slobodu te odlazi noseći sa sobom novi pelud kojim će oprašiti novi bijeli cvijet.

Ostavljeni cvijet se zatim zatvara i zaranja u vodu.

Slično kao i kod viktorije, rijetka biljka titan arum cvjeta dva dana godišnje, i to jednim od najvećih cvjetova u carstvu biljaka.

Biljka Titan arum
Titan arum

No za razliku od viktorije, ona prvi dan nema slatkasti miris, već je miris nepodnošljiv. Razlog tomu je reakcija smjese spojeva dimetil disulfida i dimetil trisulfida u toplim uvjetima.

Ova biljka se brzo razvija (oko 15 do 20 cm na dan) pa je moguće pronaći primjerke čija ukupna visina doseže i do tri metra.

Za titan arum treba imati i strpljenja ukoliko se želi vidjeti u cvatu jer prvo cvjetanje može nastupiti tek nakon 7 do 10 godina, a kasnija cvjetanja nisu predvidljiva.

Još jedan primjer različitog vremena cvjetanja je avokado na kojem cvjetovi mijenjaju spol.

Cvijet avokada
Avokado cvijet

Dodatno postoje tipovi A i B koji, ovisno o varijetetima, imaju različito doba dana otvaranja i različitu duljinu trajanja života ženskog cvijeta.

Prvi dan ženski cvjetovi su otvoreni tek dva do tri sata te se zatim zatvaraju da bi se otvorili idući dan.

Muški i ženski cvjetovi proizvode nektar i privlače insekte (na primjer, pčele) te se različiti tipovi cvjetova mogu i međusobno oprašivati, što na kraju završava razvitkom plodova koji su ukusni i zdravi.

Iako kratko traju, cvjetovi biljaka viktorije, titan aruma i avokada uvijek iznenade svojom pojavom i procesima koje prolaze da bi na tren zasjale te se zatim opet zatvorile do nekog idućeg puta kad ponovo kreću sa svojim preobražajem.

Izvor: Nela Jantol/Biologija.com