Skip to content

Traže povećanje plaća za najmanje 500 eura mjesečno: NJEMAČKA OBUSTAVLJA vozove i letove na 24 sata

SINDIKATI U NJEMAČKOJ PRIPREMAJU VELIKI ŠTRAJK 27. MARTA

TRAŽE POVEĆANJE PLAĆA ZA NAJMANJE 500 EURA MJESEČNO

Njemačka će 27. marta u ponoć potpuno obustaviti željeznički promet na 24 sata. Razlog će biti štrajk radnika na ovom području. Profilni sindikati Verdi i EVG traže povećanje plaća za najmanje 500 eura mjesečno, prenosi Deutsche Welle.

Štrajk će zahvatiti sve njemačke zračne luke osim zračne luke Berlin-Brandenburg. Štrajk neće zaobići ni brodarstvo te državnog operatera autocesta i tunela. Osim toga, u nizu saveznih država očekuju se poremećaji javnog prijevoza. Obje najveće zračne luke u Njemačkoj – Frankfurt na Majni i München – već su najavile da 26. i 27. marta u tim prometnim čvorištima neće biti redovitog putničkog i teretnog prometa.

Kretanje međugradskih vozova bit će potpuno obustavljeno 27. marta, upozorio je željeznički koncern Deutsche Bahn. Regionalni vozovi uglavnom neće prometovati, dodala je tvrtka.

Sindikati su svoju odluku obrazložili nedostatkom napretka u pregovorima o plaćama. Verdi, koji zastupa interese oko 2,5 miliona državnih službenika, traži povećanje plaća od 10,5 posto, odnosno najmanje 500 eura mjesečno.

EVG, pak, inzistira na povećanju mjesečnih plaća za 12 posto, odnosno najmanje 650 eura. Protuponude Deutsche Bahna ili poslodavaca u javnom sektoru su usporedive i uključuju dvostupanjsko povećanje plaće od 5 posto i jednokratne isplate do 2500 eura.

Njemački ministar prometa Volker Wissing pozvao je sindikate na suzdržanost. “Mogu samo pozvati sve partnere u kolektivnom pregovaranju da shvate svoju odgovornost i minimiziraju utjecaj na stanovništvo.”