Skip to content

Tražio je biološku majku godinama, a nije ni slutio koliko mu je blizu

Bendžamin Haleberg iz Jute, od malena je znao da su ga mama i tata, Anđela i Brajan, usvojili. Oduvijek je želio da sazna nešto o svojoj biološkoj mami i porijeklu, ali jedino što je saznao je bilo njeno ime – Holi.

‘Razgovor s roditeljima o Holi je uvijek bio pozitivan. Moji su roditelji ili izražavali zahvalnost Holi ili sam ja pričao o tome kako sam joj ja zahvalan i kako želim jednog dana da je upoznam’, rekao je Bendžamin.

  • U međuvremenu, Holi Širer nikada nije zaboravila bebu koju je dala na usvajanje na Dan zahvalnosti prije 20 godina.
Holi Širer i Bendžamin / Foto: Bolnica Svetog Marka / Utah /SAD

U vrijeme kad je ostala trudna, Holi je bila tinejdžerka. Prve tri godine nakon usvajanja Halebergovi su slali Holi pisma i fotografije, ali to je stalo nakon što se zatvorila agencija za usvajanje 2014. godine.

Dan kada ja Holi dala Bendžamina na usvajanje / Foto: Bolnica Svetog Marka / Utah /SAD
  • Holi je uvijek zanimalo kako je pa je jednom prilikom pretraživala internet i naišla na Bendžaminov profil na društvenoj mreži.

‘Imao je 18 godina kada sam ga našla i jako sam oklijevala. Toliko toga mu se događalo u životu. Poljednje što sam željela je da mu stvorim problem. Tako da sam samo gledala iz daljine’, rekla je.

Bendžamin to nije znao. Pisao je pisma, upisao se u registar usvajanja, pa čak i napravio DNK test u nadi da će pronaći biološku mamu za koju je samo znao da se zove Holi.

  • Dakle, kada mu je Holi poslala poruku na Fejsbuku u kojoj mu čestita rođendan, Bendžaminu se svijet okrenuo naglavačke.

‘Sjećam se tačno mjesta na kojem sam bio kada sam dobio poruku. Bio sam na poslu. Uzeo sam mobilni, vidio njenu poruku i samo sam odgovorio ‘Ćao! Otkud se znamo? U odgovoru mi je objasnila ko je i tu sam ostao šokiran’, ispričao je.

  • Bendžamin je rekao da je ta sudbonosna poruka izazvala jaku emocionalnu reakciju.

‘Plakao sam. Sve su to bile vrlo pozitivne emocije. Ali za mene je ovo dan koji sam čekao posljednjih 20 godina svog života i shvatiti da se to konačno događa je bilo nestvarno. Bilo je puno toga da procesuiram’, objasnio je.

  • Nakon toliko dugog čekanja, Bendžamin nije gubio vrijeme, odmah je pitao Holi da se nađu.

‘Nisam htio više da čekam. Čekao sam 20 godina i to mi je bilo dovoljno’, dodao je mladić.

Tako su se 21. januara 2021. Bendžamin i Holi konačno ponovo sreli zajedno s njihovim porodicama. Holi i njena porodica prvo su se našli s Anđelom i Brajanom.

Holi Širer i Bendžamin / Foto: Bolnica Svetog Marka / Utah /SAD

‘Kad sam je vidio, ustala je i zagrlila me, a ja sam zaplakao. Samo sam je pogledao i pomislio: ‘Prava si, i tu stojiš ispred mene.’ To je bilo nevjerovatno’, dodao je.

  • Ponovni susret porodica Širer i Haleberg trajao je više od tri sata

Holi i Bendžamin su također shvatili da nakon svih ovih godina nisu bili predaleko jedno od drugog, jer su oboje u posljednje dvije godine radili u bolnici u Solt Lejk Sitiju. Holi je medicinska asistentkinja, dok Bendžamin volontira u bolničkoj jedinici neonatalne intenzivne njege.

‘Svako jutro ulazila sam kroz žensko odjeljenje da bih došla na svoje radno mjesto. Tako da sam svaki dan prolazila pored jedinice za intenzivnu njegu novorođenčadi. Parkirali smo u istoj garaži, mogli smo biti na istom spratu, nismo imali pojma da smo tako blizu’, rekla je Holi.

Otkako su se ponovno našli, Bendžamin je počeo da se druži i sa svojim mlađim polubratom i polusestrom. Svake nedjelje se nalazi s Holi u njenoj kancelariji, a zove je mama.

Bendžamin ima ohrabrujuću poruku za druge ljude koji traže svoje biološke roditelje, piše Good Morning America.

‘Nemojte gubiti nadu. Taman prije nego što mi se Holi javila sam polako počeo gubiti nadu. Pokušao sam da je pronađem i na toliko načina i ništa mi nije uspjelo. Javila se kad sam to najmanje očekivao. Bilo je to nešto što se dogodilo iz vedra neba. To se ne događa svima’, objasnio je.