Skip to content

“Tražite novac od Zelenskog” – Ujedinjeni Arapski Emirati odbili zahtjev Netanyahua da plate palestinske radnike kojima je Izrael zabranio rad

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammed bin Zayed navodno je odbio zahtjev izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da Abu Dhabi isplati naknade za ‘nezaposlenost’ palestinskim radnicima s okupirane Zapadne obale kojima je isti Izrael odbio dopustiti povratak na posao od 7. oktobra.

Tražite novac od Zelenskog“, rekao je šeik Mohammed bin Zayed (MBZ), prema novinskoj stranici Axios, sarkastično sugerirajući da bi ukrajinski predsjednik mogao platiti račun uz svu međunarodnu podršku koju Kijev dobiva.

“Ideja da će arapske zemlje doći obnoviti i platiti račun za ono što se trenutno događa je pusta želja”, kaže zvaničnik Emirata za Axios.

Prije rata u Gazi, oko 150.000 Palestinaca sa okupirane Zapadne obale imalo je dozvole za ulazak u Izrael radi posla, prema Koordinaciji vladinih aktivnosti na teritorijima (COGAT).

Palestinci sa okupirane Zapadne obale koji su išli na posao, morali bi proći po nekoliko kontrola, ograde i betonski zid

Netanyahu se prije nekoliko tjedana obratio MBZ-u i široko zatražio pomoć u vezi s Palestincima, rekao je izraelski zvaničnik i izvor upoznat s problemom.

MBZ je rekao da je spreman pomoći , ali kada je Netanyahu konkretno pitao hoće li UAE biti voljni platiti palestinske radnike, predsjednik Emirata je bio zapanjen, rekao je upućeni izvor.

Palestinski radnici

Predsjednik Emirata nije mogao vjerovati da je Netanyahu mislio da će UAE biti spremni platiti za problem koji je nastao zbog odluke Izraela da ne dopusti radnicima ulazak, rekao je izvor upoznat s tim za Axios.

Oni također žele da UAE, Saudijska Arabija i druge arapske zemlje budu zadužene za obnovu Gaze nakon rata, prema izraelskim i američkim zvaničnicima.

Ali iz UAE su javno rekli da neće platiti obnovu Gaze osim ako to ne bude dio sporazuma koji uključuje obnovu mirovnog procesa pod vodstvom SAD-a s putem prema rješenju s dvije države.

“Poruka će biti vrlo jasna: Moramo vidjeti održiv plan rješenja za dvije države, ozbiljnu mapu puta prije nego što počnemo govoriti o sljedećem danu i obnovi infrastrukture Gaze”, kazala je ranije veleposlanica Emirata pri UN-u Lana Nusseibeh za Wall Street Journalu.

Izgradnja Zida je započela 2002. kako bi se unaprijedila izraelska politika aneksije i poboljšao njegov režim apartheida nad palestinskim narodom. Zid ne okružuje okupiranu Zapadnu obalu, već zadire duboko u okupirani teritorij, šireći izraelsku krađu palestinske zemlje i resursa.