Skip to content

“Treba li Milanović vratiti Titovu bistu na Pantovčak?” Rezultati ankete će vas fascinirati!

Na anketu, sprovedenu od strane jednog od najuticajnijih medija u Hrvatskoj, Index.hr, a na pitanje da li građani podržavaju vraćanje Titove biste na Pantovčak, odgovor je bio prilično ubjedljiv.

Da li će novi hrvatski predsjednik ispoštovati volju hrvatskog naroda, ostaje da vidimo.

Rezultati ankete slijede

Podsjetimo, među prvim potezima Kolinde Grabar Kitarović prije nekoliko godina bilo je uklanjanje Titove biste iz Ureda predsjednice na Pantovčaku. Titovo poprsje sada se nalazi u njegovoj rodnoj kući u Kumrovcu.

Hoće li Zoran Milanović vratiti bistu Josipa Broza Tita na Pantovčak, pitali su zastupnika SDP-a, Bračanina Arsena Bauka na Novoj TV.

– Nije smetala predsjedniku Franji Tuđmanu, predsjedniku Stjepanu Mesiću ni predsjedniku Ivi Josipoviću, ne bi trebala smetati predsjedniku Milanoviću. Ja bih bio sretan da se vrati – odgovorio je Bauk.

Poprsje Josipa Broza prema odluci Kolinde Grabar-Kitarović u ožujku 2015. predano je na korištenje Muzejima Hrvatskog zagorja. Bistu su tada preuzeli Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, kustosica Tanja Brlek i muzejski savjetnik Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu Davorin Vujčić.

Osim biste iz Vile Zagorje, iz Ureda predsjednice s Pantovčaka dopremljeno je 110 različitih umjetnina i darova koje je Josip Broz Tito tijekom obnašanja svoje predsjedničke dužnosti dobio na poklon.

Pet umjetničkih djela Muzej Staro selo dobio je na trajnu posudbu, a 105 Titovih darova u trajno vlasništvo.

Među umjetničkim djelima poznata je Augustinčićeva bista isklesana u mramoru, jedna Titova bista nepoznatog autora, dvije slike Titovih portreta ulja na platnu Marina Tartaglie i Omera Mujadžića te pribor za pušenje s pepeljarom od tučenog bakra.

Među Titovim darovima nalaze se slonove kljove, različiti predmeti i figurice od slonovače, kristala, stakla, maketa Apolla 11 koja je dovela prve ljude na mjesec, a koju mu je poklonila NASA, kao i 20-ak fotoalbuma s egzotičnih putovanja Josipa Broza i njegove supruge Jovanke.

Da li vi podržavate vraćanje Titove biste na Pantovčak?

ILUSTRACIJA
Sidebar