Skip to content

TRI MJESECA JE PILA VODU NA JAPANSKI NAĆIN

I sama pomisao da ujutro popijem toliko vode “dizala” mi je želudac, ali, prihvatila sam izazov, kaže novinarka

Japanski ritual ispijanja vode na prazan želudac odmah nakon buđenja zainteresovao je novinarku portala miss7, koja je provjerila kako to funkcioniše u praksi.

Prenosimo njeno iskustvo: “Kako bi organizam nesmetano radio, potrebno je popiti sedam do osam čaša vode dnevno”, jedno je od zlatnih pravila duboko ukorenjenih u našu svijest zbog svojih brojnih pozitivnih efekata.

Naime, voda je glavni hemijski sastojak u našem telu i čini oko 60-70 odsto ukupne tjelesne težine pa svaki sistem u tijelu zavisi od nje. Kako svakodnevno tu istu vodu gubimo disanjem, znojenjem, mokrenjem i defekacijom, izgubljenu količinu trebalo bi da nadoknadimo.

Ipak, znajući sve to, ja sam i dalje pila minimalnu količinu vode na dan. Moj organizam jednostavno je nije tražio! Kad kažem minimalnu, mislim na čašu do dvije, a nerijetko mi se događalo da sam uveče legla u krevet i sjetila se da cijeli dan nisam popila ni gutljaj te dragocjene tekućine.

Upravo jedna takva situacija uticala je na to da krenem da mijenjam tu svoju prilično lošu naviku. Moja odluka započela je pretraživanjem sveznajućeg Gugla. Znam, ne traže se “dijagnoze” preko interneta, ali u tim kasnim satima to se činilo kao sjajna opcija za dobijanje nekih odgovora.

“Kako se naterati da piješ vodu?”, “Ne pijem vodu jer skoro nikada nisam žedna” i “Pijem jako malo vode”, samo su neki od izraza kojima sam se poslužila u pretraživanju. A onda sam otkrila genijalnu stvar!

Japanke imaju ritual ispijanja pola litre vode na prazan želudac odmah nakon buđenja zbog čega imaju besprijekornu, porcelansku kožu i tanku, zategnutu figuru. Pogledala sam svoju suvu kožu i samo se pitala: “Kako?!”

Meni je i sama pomisao da ujutro popijem toliko vode “dizala” želudac i nisam mogla ni da zamislim da to činim baš svaki dan. Ali, prihvatila sam izazov i već sljedećeg jutra krenula s ispijanjem pola litre vode.

Razlozi zbog kojih sam se odlučila na taj korak bili su činjenica da pijem premalo vode (pa je ovo bio odličan početak menjanja te navike) i brojni pozitivni efekti ovog postupka koji su se navodili u člancima.

Tijelo se rješava toksina, ten, koža i metabolizam se poboljšavaju, kosa postaje sjajnija, glađa i zdravija, gube se kilogrami i jača imunitet – samo su neki od njih. Ovo su moja zapažanja nakon tri mjeseca. Moram da naglasim da se samo jedan dan nisam pridržavala ovog rituala jer sam u žurbi jednostavno zaboravila da popijem vodu.

Počela sam da se osjećam energičnije, svježije i zdravije

Nekoliko dana nakon što sam počela da pijem vodu na prazan želudac, osjećala sam se mnogo bolje nego inače. Imala sam više energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i prestala sam da se osjećam “teško” i tromo.

Ubrzao mi se metabolizam

Moj metabolizam i ja već nekoliko godina usporen, ali tome je napokon došao kraj. On se napokon pokrenuo i to me najviše raduje.

Koža mi je “na oko” i dodir postala ljepša

Kao što sam već spomenula, zbog nedostatka vode u organizmu koža mi je bila jako suva. Od kada sam krenula s ovim japanskim ritualom, moj ten je blistaviji, koža mekša i zaglađenija, a znakovi umora su sve manje vidljivi.

Kosa je počela manje da se masti

Inače imam masniji tip kose i perem je gotovo svaki dan. Ali, nakon dva mjeseca ispijanja vode natašte, primijetila sam da mi kosa sutradan bude manje masna. To je sasvim dovoljno da šampon za suvo pranje uspije da je “spasi”.

Počela sam da pijem minimalno dvije litre vode dnevno

I za kraj ono zbog čega je započeo ceo proces – ja napokon pijem dovoljno vode! Ispijanje vode postalo mi je svakodnevna navika o kojoj vodim računa pa je flašica vode uvijek kraj mene.

Kako piti vodu ujutro?

1. Neposredno nakon što se probudite, krenite s ispijanjem pola litre vode sa sobne temperature. Prema naučnim istraživanjima toplija voda je znatno korisnija i zdravija, za razliku od hladne vode.

2. Obavezno doručkujte, ali tek nakon 30-45 minuta od ispijanja vode.

3. Ako ne možete da popijete toliko vode na prazan želudac, krenite s manjom količinom koju ćete postupno povećavati.

Miss7