Skip to content

Tri strana broda zaobišla pomorsku blokadu Rusije i usidrila se u Ukrajini: Pratili ih NATO avioni

Tri teretna broda — iz Izraela, Grčke i jedan tursko-gruzijske registracije — unatoč završetku “sporazuma o žitu”, u nedjelju su prošla rusku blokadu u Crnom moru i usidrila se u jednoj od ukrajinskih žitnih luka u delti Dunava, izvještava Forbes.

Dvadeset i dva dana nakon što je Moskva otkazala dogovor s Kijevom—koji je Ukrajini omogućio siguran izvoz desetaka miliona tona žitarica—a zatim zaprijetila da će zaustaviti pomorski promet ukrajinskim lukama, svijet je Ruse nazvao blefom.

“Izvješća o tri civilna broda koja su neometano plovila u Ukrajinu mogu sugerirati da Rusija ili ne želi ili nije u stanju provesti takve pretrage u ovom trenutku”, primijetio je Institut za proučavanje rata u Washingtonu, DC .

Kako je istaknuo Markus Jonsson, NATO avioni pažljivo su pratili brodove dok su plovili prema Izmailu, maloj ukrajinskoj luci preko puta Rumunjske na rijeci Dunav. Plovila će vjerovatno ukrcati žito u Izmailu, zatim otploviti natrag u Crno more i dalje u strane luke.

Izraelsko plovilo s oznakom za praćenje brodova Ams1, kao i grčko plovilo s oznakom Sahin 2, isplovilo je sjeverno od Bosporskog tjesnaca, dok je tursko-gruzijski Yilmaz Kaptan isplovio prema zapadu iz sjeverne Turske.

Iznad njih su patrolirala ne manje od četiri ratna aviona NATO-a: patrolni avion američke mornarice P-8, Challenger američke vojske s radarom za skeniranje površine, bespilotna letjelica RQ-4 američkih zračnih snaga i NATO-ov avion za rano upozoravanje E-3. Nijedan od aviona rutinski ne nosi oružje, ali lovci NATO-a — uključujući talijanske Eurofightere i rumunjske F-16 — bili su u blizini u Rumunjskoj.

Tri teretna broda nisu se ni trudili zamagliti svoje namjere. Svi su uključili svoje radio transpondere, čineći njihovu lokaciju i kurs vidljivima svima koji imaju pristup internetu i web stranicama za praćenje brodova.