Skip to content

Trogodišnjak je 2019. nestao na tri dana: Pronađen je u šumi i tvrdi da ga je spasio prijatelj medvjed

  • Možda nikada nećemo saznati šta je Casey Hathaway radio tokom tri dana koliko je bio nestao 2019. godine u okrugu Craven, Sjeverna Karolina. Ali trogodišnjak kaže da mu je društvo pravio medvjed.

Njegova ga je obitelj tražila 45 minuta prije nego je nazvala pomoć, rekao je šerif okruga Craven Chip Hughes.

“Šetao je tamo šumom i ne možemo ga pronaći”, rekla je njegova prabaka dispečeru 911.

Timovi za potragu i spašavanje iz cijele države odmah su se okupili kako bi se suočili s opasnim terenom i niskim temperaturama u nadi da će pronaći Caseyja.

FBI, NCIS, deseci volontera i Američki marinski korpus također su se pridružili naporima da pronađu dječaka.

Vlasti su angažirale helikoptere, bespilotne letjelice i jedinice K-9, rekao je ravnatelj za hitne situacije okruga Craven Stanley Kite. Ronioci su također procijenili obližnja jezera, izvijestio je WTVD. Vani su bili veoma loši uslovi, niske temperature i kiša, ali dječaka nigdje nije bilo.

Pronađen je treći dan, nakon što je komšinica šetala svog psa pored ruba šume i čula ga kako plače i doziva mamu iz žbunja oko 40 do 50 metara od puta. Srećom, Hathway je imao samo nekoliko ogrebotina i modrica – nakon vremena provedenog na otvorenom.

Ali tadašnji trogodišnjak je ispričao jedan detalj vrijedan pažnje o tim danima u šumi: društvo mu je pravio i grijao ga medvjed. Kao nešto iz bajke, stvorenje je pazilo na dječaka dok nije pronađeno.

“Komentirao je kako ima prijatelja dok je bio u šumi – prijatelj mu je bio medvjed”, rekao je bojnik David McFadyen iz ureda šerifa okruga Craven tada za CNN.

“U hitnoj je počeo pričati o tome što se dogodilo u šumi i rekao je da ima prijatelja koji je bio medvjed s njim dok je bio u šumi.”

McFadyen je rekao da u šumama okruga Craven ima medvjeda, ali nema dokaza koji bi dokazali da je jedan bio s Caseyem. Sve što je važno, rekao je McFadyen, jest da je nešto bilo tu da ga utješi tokom tri dana.

“Jako nam je drago što je imao tu vrstu udobnosti. Vani su bili vrlo brutalni uvjeti. Prve noći je drastično pala temperatura, druge noći smo imali 2 inča kiše,” rekao je.

Iako bi ova priča mogla zvučati izmišljeno od strane dječaka, postoje i drugi izvještaji u kojima su se medvjedi brinuli o djeci koja su zalutala u divljini.

Godine 1888. New York Times izvještava o dvogodišnjoj djevojčici koja je pronađena u dolini i tvrdi da ju je medvjed grijao.

Godine 1955., druga dvogodišnjakinja po imenu Ida Mae Curtis provela je dva dana u Nacionalnoj šumi Kootenai u Montani i tamo ju je “tješio medvjed”.