Skip to content

“TRPIM SRAMOTU 20 GODINA” Njen muž zarađuje milione, može da kupi sve što poželi, ali iza zlatne fasade..

Britanka koja je svoju ispovijest ispričala za Daily Mail, na prvi pogled živi život iz snova.

Udata je za bankara koji zarađuje milione, njen ormar je preplavljen dizajniranom garderobom, a njihovo četvoro predivne djece pohađa najskuplje privatne škole. Međutim, unutar njihove vile sa šest spavaćih soba, ona se svakodnevno bori sa brakom iz pakla.

Njene riječi prenosimo u cijelosti:

♦ Dovoljno sam srećna da živim u kući sa šest spavaćih soba, koja se može pohvaliti modernom otvorenom kuhinjom, velikom baštom i uređenim prilazom sa podzemnim grijanjem. Ja sam dobro obučena, a naša djeca imaju sve što požele. Zajedno odlazimo na tri odmora godišnje u inostranstvo.

Međutim, iza pozlaćene fasade krije se drugačija istina. Nešto što mi izaziva toliko sramote posljednjih 20 godina. Ja sam pod utjecajem finansijske kontrole i prisile od strane mog supruga Sajmona. Moja potrošnja je strogo nadgledana do poslednjeg penija.

Dnevno dobijam 20 funti džeparca, a za sve što potrošim moram da dostavim račune.

Za razliku od hrabrih žena koje su uspjele da se izvuku iz kandži finansijskog zlοstavljana, ja ne vidim izlaz iz moje situacije. Sajmon posjeduje nekoliko privatnih bankovnih računa, ali ja imam pristup samo jednom zajedničkom.

FOTO: Mystic Art Design/ Pixabay

On je zadužen za svu nabavku hrane i komunalije, ali ja svake nedelje moram da da napravim detaljnu tabelu potkrepljenu dokazima o tome koliko je potrebno za dječije školarine, vannastavne aktivnosti i osnovne račune za domaćinstvo.

On prebaci potreban novac, iznos tačan do poslednjeg penija da ne bi ostalo nešto što bih mogla da potrošim na sebe. Kazna za to je uzimanje novca od naredne nedelje. Jednom prilikom nije platio časove klavira zato što sam pozajmila nešto novca za šišanje. Sajmon je pronašao moju Ahilovu petu – našu djecu. Ne bih mogla da podnesem da oni budu ugrοženi zbog naših problema.

Niko spolja ne bi mogao da primjeti da između nas postoji uvrnuta dinamika.

Svijetu pokazujem društveno lice, čavrljam na školskim kapijama, šaljem šaljive poruke na roditeljskim čet grupama. Ne volim svog muža, nesrećna sam s njim i razumno bi bilo da ga napustim.

FOTO: Free-Photos/ Pixabay

Međutim, ovakva vrsta kontrole je podmukla. Moje samopouzdanje je toliko nisko da sam kao u kavezu, previše uplašena da napravim korak.

A tu su i djeca. Sajmonovi gadni ispadi nikada nisu usmjereni protiv njih. On plaća njihovo školovanje i udoban život i ne mogu da ih odvedem u siromaštvo. Kada bih pobjegla i molila za pomoć, šta bi ljudi rekli? Na sebi nosim dizajnirske čizme koje mi je muž poklonio posljednji put kada se osjećao krivim i nemam modrice.

Ekonomsko ZLΟSΤAVLJANJE je jedan od najmoćnijih načina da se kontroliše partner, jer on bez pristupa novcu postaje zatvorenik. Čak i oni koji na početku braka imaju značajne sopstvene prihode mogu postati žrtve. Ja sam takav slučaj.

FOTO: luxstorm/ Pixabay

Kada sam ga upoznala imala sam uspješnu karijeru, stan u Londonu i širok krug prijatelja. Rekao mi je da me voli na drugom sastanku, a za nekoliko nedelja je govorio o braku i bebama.

Sve je izgledalo kao bajka, ali sada znam da su to bili prvi znaci da želi da me kontroliše. Svojim šarmom me je ubijedio da napustim svoj život u prestonici i da se preselimo na selo. Zadržao je njegov penthaus u Londonu, ali me je nagovorio da prodam svoj stan.

Stvari su pošle naopako kada se rodila naša najstarija ćerka.

On je postao hladan, počeo je da izlazi svake noći i govorio je da ne želi da se vraća u kuću punu igračaka. Kada sam poslije porodiljskog poželjela da se vratim na posao, ubijedio me je da bi dadilja koštala više od moje plate i tada je počela finansijska kontrola.

Iako je znao da bude οkrutan, bilo je trenutaka kada me obasipao ružama i poklonima kada bi shvatio da je pretjerao.

Do rođenja našeg četvrtog djeteta, već sam živjela u zlatnom kavezu. Sav novac je bio pod njegovom strogom kontrolom, a nije mi ostavio dovoljno ni da kupim kafu. Instalirao je kamere da bi pratio moje dolaske i odlaske.

FOTO: Roy Clarke/ Pixabay

Daljinski je pristupao mojim telefonskim porukama, a od večernjeg trčanja sam morala da odustanem jer je počeo da me prati i ostavlja djecu samu.

Najgore je bilo mυčenje zbog odnosa u krevetu. Potpuno bi pobjesnio ako bih ga odbila. Jednom je naš sukob toliko eskalirao da su komšije zvale policiju koja je odvela Sajmona, ali sam odbila da podnesem tužbu. Ubrzo se javila socijalna služba koja je bila obaviještena o incidentu.

Morao je da napusti porodičnu kuću i vrati se u svoj stan u Londonu. Zbog protjerivanja je bio toliko bijesan, da mi nije dao nimalo novca od kada je otišao.

Mada se dijelom osjećam kao da sam spasena, osjećam se i dezorjentisano bez sidra svog muža. Znam da je jedini način da izgradim budućnost da ponovo počnem da radim, ali bez novca za bezin i bejbisiterke, Sajmon zadržava kontrolu.

FOTO: Amaya Eguizábal from Pixabay

Djeca ostaju srećno nesvjesna situacije, a ja imam lažni osmijeh na licu.