Skip to content

Trumpove pristalice upale u kapitol – prekinuta sjednica

Iako je počela sjednica američkog Kongresa na kojoj se očekivalo potvrđivanje Joe Bidena za predsjednika, situacija na Capitol Hillu je eskalirala.

Zajednička sjednica oba doma Kongresa je prekinuta nakon što su demonstranti provalili u zgradu Kongresa. Prema posljednjim informacijama agencije Reuters došlo je i do pucnjave.

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju kako pristalice ruše sigurnosne ograde i sukobljavaju se s policijom kako bi provalili u zgradu

Stotine pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se u srijedu s policijom tokom očiglednog pokušaja juriša na zgradu Kapitola.

“Washington Post“ izvijestio je da su dvije zgrade kompleksa Kapitol evakuisane zbog napetosti. Potpredsjednik SAD-a Mike Pence, koji je ranije odbio podržati Trumpa, odveden je na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga.

Incident se dogodio nekoliko minuta nakon što je potpredsjednik Mike Pence objavio da je odbacio Trumpov zahtjev da se miješa u kongresno brojanje elektorskih glasova, samo nekoliko minuta prije nego što su delegati trebali sastati na rijetkoj zajedničkoj sjednici.

Na Twitteru se oglasio Donald Trump, koji nije osudio kaos koji su stvorili njegovi pristalice.

– Molim vas, dajte podršku našoj policiji na Kapitolu i našim snagama reda. Oni su istinski na stani naže zemlje. Ostanite mirni, napisao je Trump.

Sidebar