Skip to content

Turska bolnica ‘drži Britanca kao taoca’ dok im se ne plati medicinski račun od skoro 50.000 eura

  • Turska bolnica danas je optužena da drži britanskog djeda kao ‘taoca’ dok ne plati svoj medicinski račun od 41.000 funti (oko 48.525 eura). Bio je u komi nakon što mu je pozlilo na odmoru, a nije bio osiguran, piše britanski Daily Mail.

Penzioner Malcolm Stocker (68), otac troje djece i vlasnik puba u Britaniji nalazi se na odjelu intenzivne njege gotovo mjesec dana nakon što mu je dijagnosticirana upala pluća tokom dvotjednog boravka sa svojom partnericom Jane u Icmeleru.

Malcolm Stocker, na slici prije nego što se razbolio, nalazi se na intenzivnoj njezi gotovo mjesec dana / Foto: Daily Mail
  • Njegovim članovima porodice rečeno je da moraju platiti pola iznosa bolnici Ahu u Marmarisu odmah prije nego što on može otići.

Kći Stockera, Emma-Jane, 33, rekla je: ‘Srceparajuće je vidjeti tatu kako leži u bolnici tako bespomoćan.’

Ali je priznala da je njezinom ocu, koji je već imao nekoliko bolesti, odbijeno zdravstveno osiguranje za putovanje, ali je on ipak odlučio ići znajući da nije pokriven za hitne slučajeve.

‘On zapravo ne zna gdje je i misli da je na kruzeru. Već je neko vrijeme izašao iz inducirane kome, ali je pod jakim sedativima. Samo ga želimo odvesti kući, ali dok ne platimo bolnici, oni odbijaju vratiti njegovu putovnicu i traže da sad platimo 20.000 funti. Moj brat Lee je u bolnici i rekli su mu da nismo dovoljno zahvalni i da su mu spasili život. Cijenimo sve što su učinili, ali sada samo traže da platimo medicinski račun.’

Noćna mora na odmoru započela je kada Stocker dehidrirao dok je bio na dvotjednom boravku sa partnericom Jane. Nakon što je u početku patio od želučanih tegoba, utvrđeno je da su njegove razine natrija i kalija opasno niske te je primljen u bolnicu. Rendgenski snimak prsnog koša pokazao je da ima upalu pluća te je stavljen u medicinsku komu i intubiran. Unatoč tome što je prije dva tjedna izašao iz kome, ostao je pod jakim sedativima.

Malcolm Stocker i njegova kćer / Foto: Daily Mail

Njegova kćer, koja radi kao medicinska tajnica, doletjela je vidjeti oca sa svojom starijom sestrom Kerry-Ann (37). Rekla je da malo osoblja u bolnici govori engleski i da im nije dopušten pristup niti jednom od njegovih liječnika.

‘Rečeno nam je da možemo vidjeti svog oca na 15 minuta svaki dan, ali nakon pet minuta rekli bi nam da odemo. Moj je otac radio na kruzeru QE2 kao konobar. On je (toliko) izvan svega da misli da se vratio na brod. Strašno ga je vidjeti kako leži tako zbunjen.

Kćer je ponovo potvrdila da je njezin otac odlučio otići na put iako mu je odbijeno zdravstveno osiguranje.

‘O tome što je ispravno i što je krivo može se razgovarati kasnije, kada on bude na sigurnom kod kuće’, rekla je.

Bolnica je rekla da je Stocker do sada napravio račun od 41.000 funti (oko 48.525 eura) za gotovo mjesec dana boravka.

Malcolm Stocker (68) / Foto: Daily Mail

Porodica penzionera kontaktirala je britansku ambasadu u Turskoj da vide mogu li pomoći, ali im je rečeno da bi trebali razmisliti o pokretanju GoFundMe stranice za donacije kako bi prikupili novac za let, za medicinsku evakuaciju natrag u Veliku Britaniju.

Nemamo novac koji bolnica traži. Imaju putovnicu mog oca i neće je dati obitelji. Smatramo da ga drže kao taoca i da mu neće biti dopušteno otići dok se račun ne plati”, kazala je kćerka.

Moj brat Lee je u bolnici i prvo mu je rečeno da moramo platiti 20.000 funti, a zatim mu je na drugom sastanku rečeno da nismo dovoljno zahvalni za ono što su učinili. Naravno da smo jako zahvalni, ali sada ne možemo platiti 20.000 funti jer nemamo toliko novca. Bolnica mu neće dopustiti da ode bez plaćanja. Ne znamo kamo da se obratimo”, dodala je.

Bolnica Ahu u Marmarisu, Turska

Porodica je pokrenula stranicu za prikupljanje sredstava s ciljem od 29.000 funti. Do sada je prikupljeno gotovo 6.000 funti i nadaju se da će prikupiti dovoljno za evakuacijski let koji može stajati i do čak 20.000 funti, piše britanski Daily Mail.