Skip to content

Turska ‘osuđuje’ Izrael, ali mu i dalje šalje naftu. Ima i drugi način da mu naudi, ali ga ne sprovodi!

  • Turski ministar vanjskih poslova 1. novembra nije odgovorio na poziv svog iranskog kolege za zabranu isporuke nafte u Izrael.

“Moramo prestati slati gorivo Izraelu, i moramo prekinuti naše političke i diplomatske odnose”, izjavio je iranski visoki diplomata Hossein Amir-Abdollahian tokom posjete Ankari, dok je stajao uz Hakana Fidana na zajedničkoj konferenciji za novinare posvećenoj Rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Ali, kako je izvijestio Al-Monitor, Fidan je taj poziv ignorirao, ostavio je poziv Amir-Abdollahiana da visi u zraku, i umjesto toga se okrenuo naglašavanju potrebe za rješenjem dvije države u izraelsko-palestinskom sukobu, ponavljajući da je Turska spremna “preuzeti odgovornost i biti garant” u potencijalnom mirovnom sporazumu između dvije strane.

“Većina izraelskih potreba za naftom dolazi ili iz Azerbejdžana ili iz iračkog Kurdistana. Njihova nafta dolazi do turskog Ceyhana, a iz Ceyhana se šalje u izraelsku luku gdje se prebacuje u jednu od rafinerija”, kaže analitičar Mehmet Ogutcu iz Londonskog energetskog kluba.

Ali, “čak i ako bi Turska prekinula isporuku, Izrael je može dopremiti iz Brazila ili Kanade ili iz neke od afričkih zemalja u kojima imaju dobre odnose”, kazao je analitičar.

Turska ima druge načine da naudi Izraelu ako želi da zada udarac

“Turska bi mogla zaustaviti rad radarske stanice Kurecik u Malatyji u Turskoj, koja je ključna za NATO sistem protivraketne odbrane, a koliko znamo, štiti i vazdušni prostor Izraela”, kaže Ilhan Uzgel , stručnjak za međunarodne odnose i kolumnista turskog novinskog portala Kisa Dalga.

Erdogan do sada nije uzeo nijednu od ovih opcija.

“Ono što treba da uradi je da zadovolji svoju publiku, pa daje teške izjave”, kaže Uzgel. “To nikoga ne boli; na kraju, to su samo riječi.”

Erdogan nastavlja sa svojom retorikom protiv Izraela, opisujući Hamas kao oslobodilački pokret dok lično napada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Ali akcije turskog lidera i dalje su odmjerene.

Najavljujući opoziv turskog ambasadora iz Izraela ‘na konsultacije’ ovog mjeseca, Erdogan je naglasio da će diplomatski odnosi s Izraelom ostati otvoreni i da se nastavljaju napori Turske da se traži oslobađanje talaca koje drži Hamas .

“Retorika je oštra, ali konkretne akcije nisu toliko oštre, barem u smislu bilateralnih odnosa,” primjećuje Galip Dalay, saradnik u Chatham Houseu u Londonu.

S obzirom da je Erdoganova velika vjerska baza na čelu rastućih protesta protiv Izraela, to će vjerovatno povećati pritisak na turskog lidera da zauzme tvrđi stav ako se nasilje nastavi.