Skip to content

TURSKA JE UKRAJINI VEĆ POSLALA KASETNE BOMBE IZ DOBA HLADNOG RATA?

Turska šalje američko kasetno streljivo Ukrajini od novembra 2022. godine, piše Foreign Policy pozivajući se na predstavnike SAD-a i EU. Veleposlanik Ukrajine u Turskoj, Vasyl Bodnar, demantirao je izjave ovog medija u komentaru za AA.

Nakon što je Washington zabranio Kijevu pristup kasetnom streljivu, Turska je bila jedino mjesto gdje su ga mogli nabaviti, navodi se u članku.

Postoji Dublinska konvencija iz 2008. koja zabranjuje korištenje, proizvodnju, skladištenje i prijenos kasetnog streljiva kao barbarsku metodu ratovanja, usporedivu s uporabom napalma, kemijskog i otrοvnog oružja.

Kasetno streljivo ispaljeno topništvom moglo bi biti smrtonosno za ruske trupe — ali i ukrajinske civile, navodi publikacija.

Turska je navodno počela slati prve serije takozvanog poboljšanog konvencionalnog streljiva s dvostrukom namjenom (DPICM) u novembru 2022., koje je napravljeno tijekom doba Hladnog rata prema ugovoru o koprodukciji sa Sjedinjenim Državama.

Oružje je dizajnirano za uništavanje tenkova raspadanjem na manje podstreljivo, koje se može zadržati na bojnom polju godinama ako odmah ne eksplodira. Svaka runda rasprši oko 88 bombica. Sjedinjenim Državama zabranjen je izvoz DPICM-a prema američkom zakonu zbog njegove visoke stope neispravnosti.

Kasetno streljivo sastoji se od mnogih bombi koje se razbacaju po velikim područjima, prijeteći civilima dugo nakon sukoba.

Potez, o kojem je Turska mjesecima pokušavala šutjeti, također naglašava žestoki čin koji je Ankara izvodila tijekom cijelog sukoba: podupiranje Ukrajine naoružanim bespilotnim letjelicama Bayraktar TB2 koje su pomogle u zaustavljanju ruskog napredovanja prema Kijevu i izigravanje diplomatskog posrednika za Ujedinjene narode -posredovala u dogovoru o izvozu žita iz ukrajinske luke Odesa, sve dok je za sebe kupovala rusko oružje i pritom razljutila NATO. Nije odmah bilo jasno je li tursko oružje zemlja-zemlja korišteno u borbi, piše Foreign Policy.

“Nakon što su SAD uskratile [Ukrajini] pristup kasetnom streljivu, Turska je bila jedino mjesto gdje su ga mogli nabaviti”, rekao je jedan izvor upućen u to pitanje, koji je želio ostati anoniman. “To samo pokazuje kako je Turska, čak i dok se u nekim aspektima dopadala Rusiji, postala doista važna podrška Ukrajini u vojnom smislu.”

Ni tursko veleposlanstvo u Washingtonu ni ukrajinsko ministarstvo obrane nisu odgovorili na zahtjev Foreign Policyja za komentar.

No isporuka DPICM-a od strane Turske pokazuje kako je Ankara odigrala golemu ulogu u opskrbi Ukrajine oružjem.

Ovaj potez je još uvijek neka vrsta preokreta za Tursku, nakon što je obećala međunarodnoj zajednici za razoružanje da neće koristiti kasetnu municiju.

Osobe koje su zagovarale da Sjedinjene Države pošalju DPICM-ove inzistirali su na tome da bi to bio najučinkovitiji način da se iskorijene ruske linije rovova, koje nisu pojačane niti pokrivene, na otvorenom terenu Donbasa.

Veleposlanik Ukrajine u Turskoj, Vasyl Bodnar, demantirao je izjave o navodnoj isporuci kasetnog streljiva od turske strane za potrebe Ukrajinskih obrambenih snaga, rekao je diplomat u komentaru za agenciju Anadolu.

“Ovo je vijest posebno proizvedena kako bi potkopala odnose između Turske i Ukrajine i stvorila lošu sliku o Ukrajini i Turskoj u svijet”, rekao je.

Navodeći da je riječ o vijestima bez objašnjenja iz službenih izvora i da je riječ o traču, Bodnar je kazao kako smatra da je riječ o “ruskoj prοpagandi” te da su na ovaj način ciljane Turska i Ukrajina, piše Anadolu agency.