Skip to content

Turska planira razgovore s Rusijom kako bi tražila popust na uvoz plina

Turska će u petak biti domaćin razgovora s ruskim izaslanstvom u Ankari kako bi tražila popust od 25 % na cijenu svog uvoza plina iz Rusije, rekli su visoki turski dužnosnici, prenosi Bloomberg.

Prema novinarima, takav bi dogovor mogao ojačati položaj turske valute, kao i pomoći Turskoj da izbjegne veće cijene energije. Kako su primijetili novinari, to bi moglo ići na ruku turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu uoči izbora.

“Turska želi da se rabat primijeni na plaćanja u 2023. i neka prethodna plaćanja izvršena u 2022. retroaktivno. Ako Turska ne može osigurati rabat na željenoj razini, tada će tražiti odgodu plaćanja po mogućnosti do 2024.”, izvijestili su mediji pozivajući se na dužnosnike koji je pod uvjetom anonimnosti ispričao detalje pripreme sastanka.

Predstavnik turskog predsjednika Ibrahim Kalin rekao je ranije da bi njegova zemlja mogla postati ne samo tranzitna zemlja plina, već i zemlja u kojoj se formira tržište.

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Tayyip Erdogan, prethodno su dali upute da detaljno i brzo razrade pitanje stvaranja plinskog čvorišta u Turskoj, posebno kroz koje bi Rusija mogla premjestiti tranzit plina iz Sjevernog toka u regiju Crnog mora i Tursku.

Erdogan također vjeruje da Europa može dobiti ruski plin preko Turske.

PROČITAJTE JOŠ... ‘Uskoro ćemo moći dosegnuti sve mete unutar Rusije – uključujući i Sibir”, kaže ukrajinski savjetnik