Skip to content

Turska poklonila štene njemačkog ovčara Meksiku koji su svoga psa spasioca izgubili tokom zemljotresa


Meksička vojska pozdravila je u srijedu novog psića tragača, poklonjenog iz Turske nakon što su ostali bez svoga psa spasioca koji je pomagao pronaći preživjele u snažnom zemljotresu u februaru blizu sirijske granice.

Tromjesečni njemački ovčar pridružit će se slavnoj meksičkoj jedinici za pse, specijaliziranoj za pomoć u pronalaženju preživjelih u zemlji sklonoj zemljotresima i drugim prirodnim katastrofama.

Crno-bež očnjak sa čupavim ušima i ogromnim šapama, nakon online glasovanja, nazvan je “Arkadas” – što na turskom znači “prijatelj” .

Arkadasa će trenirati isti trener koji se brinuo za Protea, spasilačkog psa koji je izgubio žiνοt u misiji u Turskoj, rekla je vojska.

Proteo

Arkadas je u srijedu dočekan u postrojbi na formalnoj ceremoniji u vojnoj bazi u Mexico Cityju, a pridružili su mu se njegovi novi pseći i ljudski prijatelji, stojeći mirno.

Uzbuđeni Arkadas zalajao je dok se meksička nacionalna himna zaorila iz zvučnika.

‘Zahvaljujući mojim prijateljima iz Meksika koji su me primili s velikom ljubavlju, obećavam da ću dati sve od sebe da budem odličan pas za potragu i spašavanje’, tvitalo je meksičko ministarstvo obrane u ime Arkadasa.

Arkadas

Izvor: Sozcu.tr.